Annons
Nyheter

Skåningar greps misstänkta för terrorbrott

Tidigt på torsdagsmorgonen slog Skånepolisen, säkerhetspolisen och brittisk polis till mot tre skåningar som misstänks ingå i ett svenskt terrornätverk.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2006

Tillslaget skedde strax efter klockan sju på torsdagsmorgonen på begäran av Storbritannien, skriver Sydsvenskan. Minst två av de tre gripna är hemmahörande i Malmö.

De misstänks alla kunna kopplas ihop med en 28-årig terrormisstänkt man i Göteborg, som greps för två veckor sedan tillsammans med en bekant i stadsdelen Hammarkullen, skriver tidningen.

Annons

Ärendet i Malmö är belagt med högsta sekretess och de tre frihetsberövade i Malmö kallas i tingsrättens handlingar bara för A, B och C.

Vice chefsåklagare Agneta Hilding-Qvarnström vid internationella åklagarkammaren i Stockholm leder förundersökningen. Hon ville på torsdagskvällen inte kommentera ärendet.

Säkerhetspolisen var också förtegen.

– Det enda jag kan säga är att det har kommit en internationell rättshjälpsbegäran som Agneta Hilding-Qvarnström har beslutat ska genomföras i Sverige och att säkerhetspolisen har gjort det polisiära arbetet. Det är hon som bestämmer sekretessgraden, så jag kan inte säga mer, säger Anders Thornberg, informationsdirektör vid säkerhetspolisen till TT.

Inte heller de tre gripnas advokater hade något att säga.

– Som du förstår när det gäller en sån här sak är det fullständigt locket på, säger Ingulf Flamborn, en av de gripnas advokat till Sydsvenskan.

– Jag är belagd med yppandeförbud och får inte säga någonting om det här, säger advokat Anders Hansson, som företräder en annan av de tre, till tidningen.

Skånepolisen hade under torsdagskvällen beredskap för fler åtgärder kring det misstänkta terrornätverket.

Polismästare Per Svartz uppgav för Sydsvenskan att ärendet då ännu inte var avklarat polisiärt. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons