Annons
Nyheter

Skånetullen beväpnas

Landets 800 tullare ska beväpnas med batong. Det har finansdepartementet och Tullverket beslutat. ISkåne tas beskedet om beväpningen emot med blandade känslor.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2007
Behovet av vapen i form av batong är inte självklar för Skånetullarna. Från vänster Ing-Marie Nilsson, Eva Larsson, Inga-Lill Åkerblom, Bo Sjöberg och Anja Persson. BILD: ANETTE SJÖstrand
Behovet av vapen i form av batong är inte självklar för Skånetullarna. Från vänster Ing-Marie Nilsson, Eva Larsson, Inga-Lill Åkerblom, Bo Sjöberg och Anja Persson. BILD: ANETTE SJÖstrandFoto: 

– Det har blivit tuffare och tuffare. Men jag har aldrig haft behov av ett vapen. Igrunden är jag också emot beväpning, men ska man ändå ha vapen så skulle jag föredra pepparsprej. En batong kan ge skador för livet. Effekterna av pepparsprej går över efter några timmar, säger Bo Sjöberg, tullare i Ystad.

Bakgrunden till beslutet är de hotfulla situationer som tullarna i bland hamnar i och de krav på skyddsutrustning som riktats från fackligt håll.

Annons

Från och med april i år kommer Bo Sjöberg tillsammans med alla sina kollegor runt om i landet därför att få utbildning inödvärn, konfliktlösning och självskydd.

I utbildningen ingår hanteringen av batong i defensivt syfte – dock inte pepparsprej. Ett antal instruktörer har utbildats vid polishögskolan för att kunna utbilda kollegorna vid de så kallade tullfiltren runt om i landet . Den svenska tullens beslag rör allt från cigaretter, sprit till narkotika och vapen. Värde på smuggelgodset är ofta stort och det förekommer därför att tullarna utsätts för hot om våld. Mellan åren 2000 och 2004 anmäldes 48 incidenter om våld eller hot till polisen. Hotbilden varierar dock beroende på var i landet tulltjänstemännen arbetar.

– I förra veckan var det en person vid tullfiltret på Skavsta som inte ville lämna ifrån sig varorna. Det blev slagsmål och handgemäng. På Lernacken är det inte så länge sedan blev det slagsmål och bråk när en person försökte sticka från tullen. Så visst finns det ett behov, säger Jonas Karlsson, på Tullverket i Stockholm.

De tulltjänstemän som på måndagen arbetade i Ystad tjänstgör också på Öresundstågen, vid Lernacken, i Trelleborg och i Helsingborg. Behovet av att kunna skydda sig varierar efter tjänstgöringsort.

– Det kan vara väldigt utsatt på Öresundstågen efter midnatt. Jag tycker att det är bra att man kan försvara sig utan att behöva ringa polisen, säger Anja Persson, tullare i Ystad. Även om man från Tullverket också ser batongen som ett sätt att öka tryggheten bland personalen tycks behovet bland de äldre tullarna vara relativt lågt. Tullare med flera år i tjänsten menar att det främst är de yngre kollegorna som efterfrågar möjligheten att kunna försvara sig.

Sammantaget menar dock tullpersonalen i Ystad att en kontinuerlig utbildning är avgörande i sammanhanget.

Jonas Karlsson på Tullverket i Stockholm utlovar också en årlig återkommande utbildning i självförsvar och konfliktlösning.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons