Annons
Nyheter

Skånetrafiken hackades

Skånetrafiken har drabbats av en "hacker-attack" som man själva beskriver det. Överbelastning av systemet ledde till stora problem.
Nyheter • Publicerad 17 september 2013
Foto: 

Det var svårt att nå Skånetrafiken
 under delar av tisdagen på grund av problem med inkommande samtal både hos kundtjänst och vid beställning av serviceresor. Det gick heller inte att komma åt Skånetrafikens hemsida, digitala kanaler eller reseplanerare. Störningarna gjorde det omöjligt att betala med bank- eller kreditkort på Skånetrafikens kundcenter och biljettautomater.

– Systemet blev lite segt vid tolvtiden mitt på måndagen, sedan blev det normalt igen. Därefter blev det totalt sammanbrott vid 8.15-tiden på måndagen fram till runt 12.30. Nu på tisdagseftermiddagen har det blivit mer stabilt igen, även om det är lite svajigt. Nu är telefoni och hemsida uppe igen och man kan betala med bank- och kreditkort i våra automater igen, sa Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken, på tisdagseftermiddagen.

Annons

Orsaken till problemet var att systemen hade blivit överbelastat av mycket trafik mot en viss 
ip-adress, vilket gjorde att systemen inte kunde ta hand om all trafik.

Har ni några hot riktade mot er eller några misstankar om vem som kan ha gått till attack mot ert system?

– Vi har inga hot riktade mot oss. Vi tror att vi har en rätt så bra bild av vem det är. Men jag vill inte uttala mig om det nu, vi har gjort en polisanmälan och polisen får sköta fallet nu. Men vi vill gå till botten med detta, fortsätter Ulrika Mebius.

Har avbrottet fått några allvarliga konsekvenser för någon?

– Vi tror att vi har klarat av våra uppgifter på något sätt, trots avbrotten. Men det är klart att det orsakat långa väntetider både för färdtjänst och sjukresor. Folk har, med rätta, varit irriterade.

– Jag vill påpeka att den ordinarie trafiken inte har påverkats utan rullat på som vanligt under tisdagen.

Klockan 16.55 la Skånetrafiken ut ett meddelande på sin hemsida där man skrev att problemen var avhjälpta.

Mikael Hallqvist
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons