Annons
Nyheter

Skånes logotyp är misslyckad

Skånes logotyp är misslyckad. Kronan ska kröna vapenskölden, inte tryckas ned över den.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2012
Foto: 

Det skriver statsheraldikern Henrik Klackenberg i ett svar till en reklambyrå i Helsingborg. Reklambyrån har fått i uppdrag att se över länsstyrelsens grafiska profil där logotypen är en del.

-Än så länge är vi bara i ett inledande skede och har inga konkreta förslag, säger Johan Stegö på reklambyrån Ingab.

Annons

Reklambyrån har tidigare bland annat gjort en ny profil för Kalmar län och även där handlade det om symbolen och kronan.

-Alla "tunga" myndigheter som polisen, militären och länsstyrelserna har ju kronor i sina symboler. Ska man göra om sådana symboler bör man vara försiktig, säger Johan Stegö.

I ett brev till statsheraldikern som finns på Riksarkivet frågar reklambyrån om länsstyrelsen gjorde en anmälan av sin logotyp när den skapades 1997.

Nej, blir svaret från statsheraldikern.

-Kompositionen av kronan gjordes utan Riksarkivets eller den heraldiske konstnärens godkännande, skriver statsheraldikern.

Måste då länsstyrelsen ha en krona i sin myndighetssymbol?

Nej, är svaret återigen men Henrik Klackenberg vill ändå göra en markering.

-Jag avråder bestämt från att avstå från användning av denna symbol för statlig verksamhet, skriver statsheraldikern.

Däremot har inte statsheraldikern någon rätt att ingripa.

-Den logotyp länsstyrelsen använder idag är misslyckad men tyvärr har Riksarkivet bara en rådgivande roll och trots att missförhållandet påpekades redan 1997 har det inte åtgärdats, skriver Henrik Klackenberg.

Annons

Eftersom logotypen ska vara lätt igenkännbar som symbol för statlig verksamhet bör förändringarna vara små.

-Många designbyråer har varit lockade att göra ändringar men det brukar resultera i en utdragen dialog med Riksarkivet och detta kostar pengar för kunden, skriver statsheraldikern.

Johan Stegö på reklambyrån med uppdraget att bygga profil för länsstyrelsen i Skåne håller med.

-Skånegripen finns ju i en mängd olika varianter. Själva kronan är en viktig symbol för staten och vi vill följa de heraldiska principer som finns. Men många myndigheter vill gärna uppdatera sina symboler för att fungera bättre i medier och på Internet, säger han.

Tidigast i september räknar han med att byrån kan presentera ett förslag. Om det sker några förändringar med kronan vet ingen.

Ann-Louise Olander
Urban Nilmander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons