Annons
Nyheter

Skånes havsnivå stiger oroväckande

Fram till nästa sekelskifte kan havsnivån runt Skånes kuster bli upp till 79 centimeter högre än i dag, enligt beräkningar från SMHI. Det berör åtskilliga framtidsprojekt och planer som behöver ses över rejält.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2007
Arkivbild: Peter Åklund
Arkivbild: Peter ÅklundFoto: 

Prognosen ingår i en rapport som gjorts av länsstyrelserna i Skåne och Blekinge. De två landskapen påverkas mest i landet av klimatförändringarna och havsnivåns höjning. Och särskilt Skåne. En orsak är att regionen till skillnad från resten av landet faktiskt sjunker. Även geografi och väderlek påverkar.

-Bland annat gör de västliga vindarna som blir allt vanligare att vattnet trycks upp här, säger Signild Nerheim på SMHI, som gjort specialprognoserna, till Sydsvenskan i dag.

Enligt SMHI:s beräkningar blir medelvattennivån kring Skåne år 2100 mellan 38 och 79 centimeter högre än i dag. I värsta fall blir de högsta högvattennivåerna 229 centimeter över normalnivån, i bästa fall 188. Den högsta siffran gäller Viken som har de högsta högvattennivåerna i Skåne.TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons