Annons
Nyheter

Skånepolisen vill banta bort trygghetsmätning

Skånepolisen räknar med ett minus på 30 miljoner kronor i sin budget för 2008. Polisens dåliga ekonomi gör att man nu vill ha hjälp av kommunerna att betala för de årligt återkommande trygghetsmätningarna.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008

- Nu finns det säkert en besvikelse ute bland kommunerna över att vi inte gör en andra mätning i år. Kommunerna har ett ansvar för brottsförebyggande arbete och det finns ett intresse av de här mätningarna, säger Lars-Folke Pildahl, tillförordnad länspolismästare.

Trygghetsmätningarna kostar en miljon kronor att genomföra. Till detta ska läggas lönekostnaden för analyserna. Skånepolisen hoppas nu att de 33 skånska kommunerna ska dela kostnaden för en andra mätning mellan sig. Polisen bistår då gärna med analysarbetet. På så sätt räknar man med att spara närmare en miljon kronor. 2007 genomfördes två trygghetsmätningar. Båda bekostades till större delen av Skånepolisen. I Skåne blev en av mätningarna fel och anses oanvändbar. Rikspolisstyrelsen beordrar dock sina länsmyndigheter att genomföra minst en mätning per år och för 2008 har en trygghetsmätning genomförts i Skåne.

Annons

- Någon längre tradition med två mätningar har vi inte, säger Lars-Folke Piledahl. Polisens trygghetsmätning är en sammanställning av enkäter insamlade hos vanliga skåningar. Mätningen tar sikte på att svara på vad man upplever som otryggt i staden eller bostadsområdet där man bor. Polisen riktar därefter insatserna efter det och följer upp det med ytterligare en enkät.

Det är den här uppföljningen för att se så de gjort rätt insatser som polisen nu inte längre har råd med. I en skrivelse som gått ut till samtliga kommuner i Skåne berättar man om att en andra mätning inte kommer att göras, men att man inte har något emot att kommunerna själva betalar för en en sådan.

- Vi tar mätningarna på allvar och jag kan tycka att det är rimligt att man i framtiden delar kostnaderna för mätningarna mellan polismyndigheten och kommunerna. Vi får se efter sommaren hur kommunerna reagerar, säger Lars-Folke Piledahl.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons