Annons
Nyheter

Skånepolisen tvingas leva på kredit

Skånepolisen saknar 30 miljoner kronor i budgeten för 2008 och nu tvingas man för första gången leva på kredit. "Den krediten som är möjlig att utnyttja under 2008 ligger kring det beloppet. Vi kommer att lösa det på det sättet", säger Lars-Folke Piledahl, tillförordnad länspolismästare.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008
Polishuset i Ystad. Arkivbild: YA
Polishuset i Ystad. Arkivbild: YAFoto: 

- Vi kommer att kunna bedriva verksamheten fullt ut och vi kommer att kunna betala ut löner till alla. Men vi kommer att spara på förvaltningskostnader och administration, fortsätter han.

Skånepolisens totala budget ligger på 1,7 miljarder kronor årligen. I det perspektivet är 30 miljoner kronor inte speciellt mycket pengar. Inte desto mindre tvingas polisen leva på kredit för att klara obalansen mellan kostnader och intäkter. - Vi skulle vilja ha 30 till 40 miljoner till. Då stämmer det bättre med de nya poliser vi får. Vi är dessutom väldigt noga med att hushålla med våra pengar. Jag tycker att Skåne är styvmoderligt behandlat, säger Piledahl.

Annons

Bristen i polisens budget kunde dock varit betydligt större. Detta eftersom Rikspolisstyrelsen (RPS) inför 2008 tyckte att polisen i Skåne skulle klara sig med fem miljoner kronor extra i stället för de 100 miljoner som begärts. Tillskottet på fem miljoner låg i nivå med vad den betydligt mindre polismyndigheten på Gotland fick tilldelat.

RPS beslut kom samtidigt som Skånepolisen enligt regeringsbeslut skulle öka antalet tjänster kraftigt. Sammanlagt 189 nya poliser tillträder sina befattningar under 2008. Av dessa placerades 16 i polisområde södra Skåne. Flera har redan börjat sin tjänstgöring. I juli i år anställdes ytterligare 100 av de nybakade poliser som tilldelats polismyndigheten i Skåne. Ytterligare nio eller tio nya poliser börjar sin tjänstgöring i Sydskåne i denna andra omgång. Att i det läget ge Skånepolisen fem miljoner kronor extra i budgettillskott upplevdes av länspolisledningen som absurt.

Efter kritik avgick rikspolischefen och ekonomichefen. Samtidigt fick Skånepolisen ytterligare 56 miljoner kronor för 2008. Tillskottet landade i slutändan på 62 miljoner kronor. Lars-Foke Piledahl räknar dock med att man genom neddragningar av övertid och hotellövernattningar i slutändan ska landat på ett minus på 30 miljoner kronor.

- Jag tycker att det är bra att regeringen bett Ekonomistyrningsverket se över hur RPS tilldelar sina pengar, säger Lars-Folke Piledahl.

Cirka 80 procent av polisens totala budget i Skåne går till personalkostnader. Några neddragningar av personal - civilanställda eller poliser - är för närvarande inte aktuellt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons