Annons
Nyheter

Skånepolisen övar med Niggersson

(Uppdaterad) Neger Niggersson och Oskar Neger. Namnen använde Skånepoliser i sin interna utbildning. Tidigare i veckan avslöjades tre Skånepoliser som pratade om "blattajävlar".
Nyheter • Publicerad 7 februari 2009

Skåne. Enligt Sydsvenskan användes de fiktiva namnen Neger Niggersson och Oskar Neger vid en kurs som hölls för ett 50-tal medarbetare vid länskriminalen i Malmö våren 2008.- Det är enskilda elever som valt dessa namn vilket är ytterst olämpligt. Omdömet har inte räckt till i det här fallet, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen till TT.På en storbildsskärm visade instruktören vid kursen övningsexempel då namnen dök upp.Några åhörare reagerade, bland dem Jeanette Larsson, polisinspektör på länskriminalens underrättelseavdelning.- Jag trodde inte det var sant, men jag tyckte synd om instruktören så jag väntade tills efteråt innan jag frågade hur de tänkte, säger hon till tidningen.Enligt Förstell gällde övningen att bekanta sig med ett blankettsystem och därför fyller eleverna i fiktiva namn. De två namnen dök inte upp med en gång och hade skrivits in vid en tidigare kurs av någon eller några elever.- De låg djupt inne i systemet och dök upp först vid en demonstration av en sökmotor, säger Lars Förstell.Han säger att namnen sedan raderades. Anställda slog larm till den högsta ledningen om händelsen, men det blev aldrig någon internutredning.- Vi kontaktade Rikspolisstyrelsen för att ta reda på om det var möjligt att få fram vilken elev som lagt in namnen. Men det gick inte att få fram uppgifter för att peka ut någon viss person och därför fanns det ingen anledning att gå vidare till en internutredningsgrupp, säger Lars Förstell.Därmed avlutades ärendet.Avslöjandet av de fiktiva namnen kom dagen efter det att brottsutredningen mot tre poliser lagts ner. De filmades i en piketbuss i samband med Rosengårdskravallerna där de pratade om "blattajävlar" och "apadjävlar".Chefsåklagare Kristian Augustsson fann att inget brott begåtts och lade på fredagen ner en förundersökning han startat mot dem tidigare samma dag.Filmen med polisernas prat dök upp som bevismaterial i tingsrätten i ett mål mot två misstänkta ledare av kravallerna på Rosengård i december.

Bengt Ljungdal/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons