Annons
Nyheter

Skånemejerier håller fast vid GMO-fritt

LRF lämnar sin gemensamma policy om att kor ska äta foder och grödor som är fritt från genetiskt modifierade organismer (GMO). I samband med det går Skånemejerier ut med att de även i fortsättningen kommer ha en GMO-fri produktion.
Nyheter • Publicerad 17 april 2014
Foto: Hasse Holmberg / TT

Det är i fortsättningen upp till varje företag att besluta i GMO-frågan.

– Medlemsföretagen har individuellt fått ta ställning till LRF Mjölks utredning. För att vara på den säkra sidan har Mjölkdelegationen av konkurrensrättsliga skäl fattat beslutet att lämna den gemensamma policyn om GMO-fritt foder, säger Gunnar Pleijert, ordförande i Mjölkdelegationen och LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

Annons

Skånemejeriers mjölkbönder använder sedan länge GMO-fritt foder till sina mjölkkor. Att LRF lämnar policyn påverkar alltså inte Skånemejeriers hållning. De planerar också att fortsätta betala ett ekonomiskt tillägg för att mjölkproducenterna enbart använder GMO-fritt foder till djuren.

Även Arla Sverige kommer fortsätta att kräva GMO-fritt foder, uppger företaget i ett pressmeddelande. Arla-bönderna ska i fortsättningen få extra ersättning för det.

Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons