Nyheter

Skånelärare ska bli bättre på EU

Omkring 170 skånska lärare, rektorer och SYO-konsulenter samlades i Skånehuset igår. Det var Region Skånes omvärldsenhet som bjöd in till fortbildningsseminarium om EU.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2002

Kunskaper om EU är något som blir alltmer aktuellt i skolan, samtidigt som intresset fortsatt är litet från elevernas sida. Det skriver nätupplagan av Kristianstadsbladet. Dessutom leder okunskapen till att mycket pengar går förlorade för skolorna. - Det är svårt att motivera eleverna när de inte känner sig delaktiga i EU, sade John Bruun, lärare på Centralskolan i Perstorp. Han tog under gårdagens paneldebatt upp problemet med att EU säger sig vara till för framtida generationer, medan så få av den yngre generationen finns representerade bland dem som fattar beslut. Svaret från expertpanelen - som bestod av Stefan Noréen från statsrådsberedningen, Ingvar Svensson (kd) från EU2004-kommittén, Sören Lekberg (s) som är ordförande i EU-nämnden samt Maria Larsson som är informatör på EU-parlamentets kontor - var att man från EU:s sida arbetar med problemet. Bland annat kommer ett ungdomskonvent att bildas. De närvarande lärarna, rektorerna och SYO-konsulenterna fick en rad praktiska tips med sig från gårdagens seminarium. Bland annat fick de veta att det finns pengar att ansöka om i EU2004-kommittén. Det är en regeringstillsatt parlamentarisk kommitté med uppdrag att stimulera en bred offentlig debatt och ökad kunskap om EU:s utveckling och framtid inför regeringskonferensen år 2004. Kommittén har en budget på 10 miljoner för år 2002 och därav kan exempelvis lärare söka bidrag för olika projekt med anknytning till EU. Amelie von Zweigbergk ansvarar för kommitténs externa information. Hon uttryckte förvåning över att inga lärare på skånska skolor sökt bidrag. Tyvärr gick ansökningstiden ut den 14 februari, men nästa ansökningstillfälle är i oktober. Jimmy Vulovic

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.