Nyheter

Skåne vill ha Östersjöcentrum

Region Skånes styrelse vill att ett nytt Östersjöcentrum placeras i Ystad. Statsminister Göran Persson nämnde i sin regeringsförklaring i september att ett särskilt Östersjöcentrum ska etableras för att stärka svenskt näringslivs position och möjligheter att bedriva handel i Östersjöområdet.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2003

Än så länge finns det inget förslag till var ett sådant centrum kan ligga, men regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) föreslår i ett brev till näringsminister Leif Pagrotsky och utrikesminister Laila Freivalds att det läggs i Ystad. Ett viktigt skäl är att kommunen har erfarenhet av nära samarbetet med länderna kring södra Östersjön. - Framför allt hade det varit bra för Sverige, för här är väldigt mycket nära kontakter med de nya marknaderna. Sedan ligger Skåne hyggligt nära Ryssland, motiverar Uno Aldegren förslaget. För Skånes del ser han att ett Östersjöcentrum skulle innebära att skånska företagare får närmare till en resurs som kan jämföras med Exportrådet. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.