Annons
Nyheter

Skåne vill ha mer samarbete med Vilnius

Region Skåne hjälpte Vilnius län att förbereda sig inför EU-inträdet. Nu när Litauen är med i EU kan samarbetet utvecklas vidare.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2004

- Vi kan hitta andra områden att samarbeta kring, kanske näringslivsutveckling. Vi har också fått förfrågningar om mer samarbete på kommunnivå, säger projektledaren Josefine Majewski som arbetar på Region Skånes utvecklingsstab. Projektet som nu håller på att avslutas inleddes 2001 och har handlat både om att utveckla den offentliga organisationen, höja EU-kompetensen och förbättra avfalls- och miljöarbetet. Flera skånska kommuner har deltagit i olika delar. Bland annat var en grupp från Kristianstad i Vilnius förra året och diskuterade organisations- och näringslivsutveckling. Inom det delprojektet har de anställda i Vilnius visat stort intresse för Skånes utvecklingsprogram. Framför allt var de nyfikna på det breda arbetssätt som man använt i Skåne, där bland annat näringsliv, fackförbund, Region Skåne, kommuner och länsarbetsnämnd arbetat fram ett gemensamt program. En annan grupp från Helsingborg och Lund har samarbetat med Vilnius kring miljö- och avfallsarbetet. Där kan det nu bli en fortsättning. - De har inte alls helhetsgrepp om avfallet. De fick bra kontakt och Lunds kommun funderar på att skicka över gamla kärl till dem, säger Josefine Majewski. Inom den delen som handlar om EU-kompetens har Region Skåne berättat hur man byggt EU-nätverk i Skåne och lagt upp en webbportal där man kan söka samarbetsparter för olika projekt. Nu har de nio kommunerna i Vilnius län byggt upp ett motsvarande nätverk och de planerar också en egen EU-portal. Dessutom besökte tjänstemän från Region Skåne och Carrefour Syd Vilnius några dagar i mars, för att berätta om sina erfarenheter av att söka pengar från EU:s strukturfonder. - Det vi har lärt oss av hela projektet är att det är ett helt annat system där, men sedan den 1 maj är de fullvärdiga medlemmar och då kan vi utveckla samarbetet på ett annat sätt, säger Josefine Majewski. Det nuvarande projektet avslutas i maj. Det har kostat 360000 kronor per år och finansierats av Sida. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons