Skåne lider stor brist på hundpatruller
- Det finns ett antal ärenden där det skulle var aktuellt att skicka en hundpatrull, men där vi inte kan lösgöra resurser. Detta beroende på att de inte finns eller är upptagna på annat håll, säger Mats Jönsson, hundbefäl på polishundtjänsten i Revinge.
Polisledningen har bestämt att det ska finnas 60 hundpatruller i tjänst i Skåne. För närvarande finns cirka 40. Av dessa uppskattar Mats Jönsson att ungefär hälften i praktiken finns tillgängliga. Till dessa kan Skånepolisen tillgodoräkna sig åtta narkotikahundar och ett antal bombhundar. I polisområde södra Skåne (Poss) finns för närvarande sju hundförare. Av dessa är fyra i operativ tjänst och tillgängliga för insatser. Två av hundförarna är långtidssjukskrivna och en är mammaledig. Det gör att polisen långtifrån alltid kan räkna med att få hjälp av en hundpatrull.
Bristen på välutbildade hundar med förare gör också att polisens förmåga att exempelvis säkra spår och annan teknisk bevisning vid en brottsplats hämmas i de fall hundar inte finns att tillgå.
- Har man otur så kan det innebära att en gärningsman inte går att lagföra. Det vet man ju inte på förhand, säger Mats Jönsson Bristen på hundpatruller beror inte i första hand på få på hundar. Polisen har helt enkelt svårt att hitta poliser som har tillräcklig erfarenhet av yrket och som dessutom vill arbeta med en hund i stället för med en människa. Beroende på personliga intressen hos de enskilda poliserna ser situationen olika ut beroende på var i länet man tittar.
Mats Jönsson konstaterar att de poliser som arbetar som hundförare i praktiken lever med sin hund också på fritiden. Ett intresse som allt färre poliser tycks anamma. Dessutom påverkas de hundgrupper som finns av att vissa poliser, som en gång valt att satsa på hundföraryrket, hoppar av och satsar på en annan karriär inom polisen i stället.
- Vi bedriver ett aktivt rekryteringsarbete och försöker hitta nya hundförare. Uppdraget är av den arten att man inte kan kommendera fram hundförare. Det måste finnas ett genuint intresse av att jobba med djur som sträcker sig längre än de 40 timmar i veckan som man jobbar, säger Mats Jönsson.