Annons
Nyheter

"Skåne borde återföras till Danmark"

Danmarks gränser i dag är inte "naturliga". Skåne, Blekinge och Halland borde återföras till Danmark, anser Sören Krarup, medlem av Dansk Folkeparti.
Nyheter • Publicerad 22 december 2007
Sören Krarup säger i en intervju för nyhetsbyrån Ritzau att stora delar av befolkningarna i de sydligaste svenska landskapen skulle bli glada åt att få bli danska medborgare. Bild: Scanpix.
Sören Krarup säger i en intervju för nyhetsbyrån Ritzau att stora delar av befolkningarna i de sydligaste svenska landskapen skulle bli glada åt att få bli danska medborgare. Bild: Scanpix.Foto: 

Krarup säger i en intervju för nyhetsbyrån Ritzau att stora delar av befolkningarna i de sydligaste svenska landskapen skulle bli glada åt att få bli danska medborgare. På frågan om var Danmarks naturliga gräns går, svarar Krarup:

- Den sträcker sig så långt som där det finns en dansk majoritet.

Annons

Framför allt är han inriktad på att Danmark en dag ska få tillbaka Sydslesvig, alltså den norra delen av den tyska delstaten Schleswig-Holstein. Det gamla Slesvig delades 1920 efter en folkomröstning, där det blev dansk majoritet i norr och tysk majoritet i söder. Krarup underkänner folkomröstningen, som han anser var baserad på "orimliga" regler. Han säger att det blev tysk majoritet i Sydslesvig enbart därför att alla som var födda i regionen hade rösträtt. Det innebar enligt Krarup att "folk kom resande från hela Tyskland för att rösta".

Han medger att en ny folkomröstning knappast är aktuell, men reserverar sig med att "ingen vet vad som kan hända i framtiden". Åsikten att de sydligaste svenska landskapen, och framför allt Skåne, borde återföras till Danmark grundar han på den historiska "misshandeln" av Danmark och tvångsförsvenskningen av skåningarna med hjälp av "ohyggliga terrormetoder".

Även i detta fall medger han att en ny gränsdragning inte är helt aktuell. Krarup är ovillig att överföra det danska resonemanget på till exempel Kosovo. Dansk Folkeparti är starkt emot att den albanskt dominerade provinsen lösgör sig från Serbien. Han säger att det är stor skillnad mellan ett historiskt danskt område som Slesvig och den albanska dominansen i Kosovo som åstadkommits enbart genom inflyttning och höga födelsetal.

(TT-Ritzau)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons