Annons
Nyheter

Skadestånd för kvinna i naziregister

Hovrätten i Malmö ger en 49-årig Skånekvinna rätt till 10000 kronor i skadestånd för att hennes personuppgifter fanns i ett nazistiskt register. Beslutet banar väg för närmare 180 andra registrerade att också få ersättning.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2006

Registret beslagtogs 1999 och en 28-årig man har dömts som ansvarig för det. I Helsingborgs tingsrätt har redan tre personer tilldömts 10000 vardera i skadestånd, men när det gällde den 49-åriga kvinnan valde mannen att överklaga och kräva att kvinnan skulle styrka att hon verkligen förekom i registret under den tid som domen i brottmålet gäller.

Kvinnans ombud advokat Olle Karlsson, som företräder samtliga 180 registrerade, ansåg att det registerutdrag som lades fram i samband med brottmålet skulle räcka som bevisning.

I och med att hovrätten nu gett kvinnan rätt slipper sannolikt övriga registrerade att driva separata skadeståndsprocesser mot 28-åringen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons