Annons
Nyheter

Sjukvården i Nordöstskåne tvingas dra ner

24 miljoner kronor i underskott har blivit 29 miljoner. Distriktsnämnden i Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt redovisade i går alldeles färska siffror om sin budget.
Nyheter • Publicerad 17 april 2003

Det är underskottet för årets två första månader, januari och februari, som skulle få hela årets resultat att hamna på 24 miljoner kronor över budget. Vid gårdagens sammanträde fick distriktsnämnden också del av mars månads bokslut och då stiger motsvarande belopp till 29 miljoner kronor. "Sjukresorna har rusat iväg" - Det är sjukresorna som rusat iväg och det gäller för hela Skåne, säger sjukvårdsdirektör Ulf Kvist. - Läkemedelskostnaderna är orsak till tolv miljoner och privatvården till 13 miljoner, det visste vi. Nu bidrar sjukresorna med fyra miljoner till i underskottet. Däremot redovisar både Centralsjukhuset i Kristianstad och Hässleholms sjukhusorganisation samt primärvården plus minus noll för sina respektive verksamheter. - Sjukhusen klarar sig, säger distriktsnämndens ordförande Lars-Göran Thulin, s. De börjar bli lite säkrare. Men åtgärder måste till för att minska på kostnaderna och det är nu närmast upp till tjänstemännen att presentera idéer och tankar på möjliga vägar. Fram till den 22 april har de på sig och därmed hinner inte politikerna agera i saken. Distriktsnämndens nästa sammanträde är i juni. Den borgerliga minoriteten i distriktsnämnden begärde en protokollsanteckning på grund av det: - Tjänstemannayttrande är fel, anser vi, säger Ing-Marie Nilsson-Axelsson, kd, nämndens vice ordförande. - Det undergräver den demokratiska processen, när inte vi politiker får ge vår syn på saken. En procent av 2,6 miljarder Samtidigt är hon den förste att medge att varje miljon ytterligare som underskottet ökar gör det kämpigare och kämpigare att komma tillbaka till en budget i balans. Av distriktsnämndens budget på 2,6 miljarder för 2003 är det i nuläget tal om ett underskott på motsvarande en procent för det här året. - Det här handlar om ett långsiktigt arbete, säger Ulf Kvist. Vissa saker rår vi över, andra inte, och vi är en organisation på 4000 anställda. Text: Karin Hallengren 044 - 28 91 30 karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons