Nyheter

Sjukvården får tyngst sparkrav

Sjukvården kan få stå för två tredjedelar av Region Skånes minskade intäkter. Enligt ett förslag till regionstyrelsen ska sjukvården bidra med 200 miljoner.
Nyheter • Publicerad 8 april 2004

På grund av minskade skatteintäkter räknar regionstyrelsen med att ytterligare 300 miljoner måste dras in i budgeten för i år och nästa år. Inför regionstyrelsens extra sammanträde på tisdag finns ett förslag på hur summan ska fördelas mellan regionens olika sektorer. Enligt förslaget ska vård och hälsa dra in 200 miljoner kronor, regional utveckling 35,2 miljoner och övriga sektorn, som omfattar bland annat den centrala politiska organisationen och administrationen, 64,8 miljoner. - Vi har gjort en bedömning av vad som kan anses var rimligt och möjligt, säger Region Skånes ekonomidirektör Harald Lindström. Bedömningen har bland annat utgått från hur stor del varje sektor utgör av budgeten. Av en budget på drygt 20,5 miljarder förra året fick sjukvården 18,1 miljarder, regional utveckling 800 miljoner och regionstyrelsen 1,6 miljarder. Det var Landstingsförbundets prognos som fick regionstyrelsen att komma med nya sparkrav i förra veckan. Sedan dess har även Ekonomistyrningsverket kommit med en prog-nos som förstärker uppfattningen att skatteintäkterna minskar. Bedöma budgetförslagen Ekonomidirektör Harald Lindström vågar inte tro att utvecklingen kommer att vända under året. - Tyvärr tror jag inte att det blir bättre, men prognos är prognos. Tanken med att precisera hur mycket varje sektor ska bidra med är att hälso- och sjukvårdsnämnden och regionala utvecklingsnämnden ska få en uppfattning om sitt ekonomiska läge innan de tar ställning till budgetförslagen från sina verksamheter. Målet är att ha budgeten i balans 2005. I årets budget är målet ett underskott på 333 miljoner. De nya sparkraven från regionstyrelsen gäller både årets budget och nästa års budget. I och med att skatteintäkterna minskar får inte heller kostnaderna öka lika mycket som var beräknat tidigare. För sjukvården minskar utrymmet för kostnadsökningar från 3,8 procent till 1,3 procent. När det gäller den övriga sektorn föreslås att regiondirektör Mats Welff får i uppdrag att lämna in en konsekvensbeskrivning och förslag till hur pengarna ska dras in. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.