Annons
Nyheter

Sjukvård i Nordöstskåne bantas

Nu börjar jakten på de ytterligare 24 miljoner kronorna som sjukvårdsdistriktet i nordöstra Skåne måste spara för att årets budget i Region Skåne ska gå ihop.
Nyheter • Publicerad 2 april 2003

Det är nordöstra Skånes del av besparingarna, utöver de 33,5 miljoner som distriktet redan hittat lösningar för att spara. - Vi kommer att skriva till privata läkare och sjukgymnaster, vars vårdavtal är på väg att löpa ut, för att höra om de har planer på att avveckla sin verksamhet, eller om de är intresserade av att gå ner i tid, säger sjukvårdsdirektören Ulf Kvist. Det säger han efter att i fredags ha varit med på genomgången om den första budgetprognosen som politikerna i majoritet hade med verksamhetsföreträdarna. Den första prognosen pekar på att underskottet blir mer än dubbelt så stort som majoriteten budgeterat - 930 miljoner, i stället för 420 miljoner kronor, trots skattehöjningen på en krona. Ulf Kvist förklarar att distriktet naturligtvis inte kan ändra i vårdavtal som löper under en längre period, exempelvis med privata allmänläkare. Avtalen är accepterade, och det vore civilrättsligt fel att börja riva upp dem. Däremot finns det skäl att tro att det blir svårare för olika privata organspecialister att förlänga sina överenskommelser med distriktet. Läkemedel - stor utgiftspost Läkemedel är en annan stor utgiftspost som distriktet måste krympa. 12 miljoner kronor rör det sig om. - Vi vill komma till en nivå där kostnaderna för läkemedel stämmer någorlunda överens med statsbidraget om 5 procent, fortsätter Ulf Kvist. Inte som i dag, där distriktet självt står för lika mycket. Från distriktets sida gör man också en ny vädjan till läkarna i öppen- och slutenvården att följa de skånska rekommendationerna om att skriva ut likamedel, det vill säga läkemedel som har samma verksamma beståndsdelar, men kostar mindre. Inom sjukvårdsdistriktet pågår försök med decentraliserad läkemedelsbudget på vårdcentralerna i bland annat Bromölla och Osby. - Än så länge kan vi inte dra några slutsatser av försöket, säger Ulf Kvist. Till 30 april ska sjukvårdsdistrikten och deras verksamheter ha en besparingsplan klar att presentera för regionstyrelsen. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons