Nyheter

Sjuksköterskors feltolkning kritiseras

Den felaktiga tolkningen av ett allvarligt sjukdomstillstånd gjorde att man inte på ett tidigt stadium upptäckte att patienten, som tidigare var frisk, hade blodförgiftning.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2003

Socialstyrelsen kritiserar en feltolkning som två sjuksköterskor vid Jourläkarcentralen gjort, men vidtar ingen ytterligare åtgärd med anledning av anmälan från primärvårdens chefläkare Nils I Nilsson. Patienten fick rådet att dricka mycket och ta något febernedsättande, eftersom symptomen visade på influensa. Tidpunkten när detta hände var också under influensaperiod. Ett dygn efter patientens samtal med jourläkarcentralen hittades patienten svårt medtagen i sitt hem och fördes till sjukhus. Efter en vecka dog patienten. Obduktionen visade på en utbredd blodförgiftning som gett komplikationer i vitala organ. Patienten dog eftersom många organ sviktade. I sin bedömning konstaterar socialstyrelsen att det är en svår uppgift att ge adekvata medicinska råd till patienter med komplicerade sjukdomar. För att ge medicinska råd krävs hög kompetens och tillräckligt med tid för det enskilda samtalet. Båda sjuksköterskorna kritiseras för att de inte mer tydligt har skrivit ned vilken information patienten lämnade, och vilken information sjuksköterskorna lämnade ifall patienten skulle bli sämre. Eftersom dokumentationen är bristfällig är det svårt för socialstyrelsen att avgöra i vilken utsträckning personalen varit försumlig. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.