Annons
Nyheter

Sjukhussängar i länsrätten

Det ska vara minst 80 centimeter mellan sängarna på lasarettet. Det slog regeringen fast i december. Nu är frågan hur mycket det ska kosta att ha mindre avstånd mellan sängarna. Det beslutet fattar länsrätten inom en snar framtid.
Nyheter • Publicerad 19 april 2002

De två parterna har till på fredag på sig att komma in med sina bästa argument till länsrätten. Grunden för vitesföreläggandena lades hösten 1999 då antalet vårdplatser minskades från 108 till 104. Efter det kunde det hända att antalet vårdplatser inte räckte till längre. Det kunde hända att patienter i stället placerades i Lund. Malmö och Ystad var i samma situation som Trelleborgs lasarett och kunde inte ta emot patienter från Trelleborg. Den 29 januari i fjor var det dags. Då var 114 patienter inskrivna på 104 platser klockan åtta på morgonen. Vid lunchdags var det 109 patienter och på kvällen 97. På morgonen 18 april var det dags igen. 112 patienter på 104 platser på morgonen, 113 på 104 platser vid lunchtid och på kvällen två patienter för mycket. Totalt gav Arbetsmiljöinspektionen vitesföreläggande för att 15 sängar inte uppfyllde minimikraven på 80 centimeter runt om där personalen kunde arbeta. Vitessumman var 30 000 kronor per felplacerad säng, totalt 450 000 kronor. I Skåne hittade Arbetsmiljöinspektionen 71 felplacerade sängar på lasaretten och gav föreläggande på totalt 2,1 miljoner kronor. I en skrivelse till lasaretten uppmanar region Skånes jurist Ulf Jacobsson vårdavdelningarna att föra anteckningar om varje säng som inte uppfyller arbetsmiljölagens krav. Annars kan han inte göra invändningar till länsrätten i framtiden. Denna gång saknas den sortens argument. Länsrätten ska nämligen ta ställning dels till om vitesbeloppen är rimliga i förhållande till brotten mot arbetsmiljölagen, dels om det finns förmildrande omständigheter.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons