Annons
Nyheter

Sjukhusmat ska bli restaurangmässig

Patienter på Trelleborgs lasarett ska få känna sig som restauranggäster. Sjukhuset blir pilotfall i ett projekt för att utveckla sjukhusmaten inom Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2011

Att myndigheter ser medborgarna som kunder är väletablerat. I ett pilotprojekt på Trelleborgs lasarett ska det ske inom en specifik del: måltidsstunderna.

Skånes livsmedelsakademi har fått i uppdrag av Region Skåne att utforma framtidens sjukhusmat. Uppdraget är brett och förutsättningslöst.

Annons

- Hur ska vi göra så att patienten kommer från sjukhuset och upplever att måltiden var ett gott minne från sjukhuset, säger Lotta Törner, vd på Skånes livsmedelsakademi.

Hon nämner möjligheten att ta in stjärnkockar för att skapa menyer och att patienter kanske hellre vill ha en fin servett att torka sig på än en plasthaklapp över bröstet.

Regionrådet Katarina Erlingson är övertygad om att sjukhusmaten och upplevelsen i samband med måltiden går att förbättra.

- Det är förfärande många av de som ligger på sjukhus som är undernärda. Man kanske inte är hungrig för att man har en sjukdom som gör att man tappar aptiten. Man kanske inte gillar maten man får. Det är sällan maten på sjukhusen är jätteupphetsande, säger hon.

Trelleborgs lasarett har i dag ett kök som i dag inte används vilket gör att projektet kan starta snabbt.

- Det är ett närsjukhus, med just de patienter som är riskpatienter. Då menar jag multisjuka, äldre patienter som behöver längre sjukhusvistelse, säger Pia Lundbom, ledningsstrateg i Region Skåne.

Målet är enkelt och självklart:

- Att patienterna ska må bättre. Att maten ska ha bidragit till att de blir bättre och piggare. Det bidrar till läkning av sjukdomar också, säger Katarina Erlingson.

- Redan idag bedömer vi risk för undernäring och screenar de som kommer in. En bättre måltidsupplevelse med ett bättre urval och en bättre variation borde på sikt leda till att man kan minska medelvårdtider och undernäringsfrekvens. Och minska användningen av medicin kanske, säger Pia Lundbom.

Chefen på Trelleborgs lasarett är glad att sjukhuset valdes för projektet.

Annons

- I förlängningen tror jag att det kan bli ett lyft, men all respekt för den mat som vi har i dag, den har ändå ett någorlunda skapligt betyg, säger Magnus Heiman.

Han tycker att valet av ort var strategiskt med tanke på det rättspsykiatriska centret som ska byggas i Mellanköpinge.

Sjukhusköket i Trelleborg ska kunna starta verksamheten nästa sommar.

Maria Sällberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons