Nyheter

Sjukhus råds att skriva praktikavtal

Varje sjukhus i Skåne bör komma överens med gymnasieskolorna hur många elever från omvårdnadsprogrammet de kan ta emot på praktik och vad 15-veckorspraktiken ska innehålla. Den rekommendationen ger Region Skånes produktionsberedning.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2002

- Det är viktigt att det finns överenskommelser mellan sjukhus och skolor, men varje sjukhus får ta ställning till om de vill teckna avtal, förklarar Carin Thörn, handläggare på regionkontoret. Hon uppskattar att mellan 400 och 500 skånska elever inom omvårdnadsprogrammet per år har arbetsplatsförlagd utbildning. Till det kommer antalet elever på vuxenutbildningarna. För sjukhusen är praktiken ett sätt att rekrytera ny personal. - Det är väldigt viktigt att eleverna får en bild av vad yrket innebär, så visst kan praktiken har en betydelse för rekryteringen, säger Carin Thörn. Tanken om överenskommelser föddes i och med att det finns avtal för högskoleelever som har arbetsplatsförlagd utbildning. Skillnaden mellan dem och gymnasieeleverna är att vårdinrättningarna inte får betalt för gymnasieeleverna. Under våren har avtalsfrågan diskuterats av företrädare för sjukhusen, primärvården, enheten för ambulans, katastrof och beredskap samt gymnasieutbildningarna. Då framkom att de flesta sjukhus saknade överblick och en samlad bild av hur många elevveckor det handlar om. De föreslog att lokala avtal är bättre än ett centralt avtal mellan Region Skåne och skolorna. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.