Annons
Nyheter

Sjuka Malmöbor har skickats till Trelleborg

Sjukhusen i Trelleborg och Ystad kan tvingas ta emot patienter från Malmö och Lund. Bristen på vårdplatser vid de båda universitetssjukhusen gör situationen mycket ansträngd.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2008
Trelleborgs lasarett tar emot patienter från Malmö och Lund. Bild: Mårten Svemark
Trelleborgs lasarett tar emot patienter från Malmö och Lund. Bild: Mårten SvemarkFoto: 

- Det kan betyda att Ystad och Trelleborg kan få ta emot patienter från Malmö och Lund. Man har ett "hemmasjukhus", men man är samtidigt patient i Skåne och det kan i bland bli så att man får åka till ett annat sjukhus, säger Poul Kongstad, chefsläkare och ansvarig för den övergripande vårdplatskoordinationen.

De stora sjukhusen har just nu konstant brist på vårdplatser. På tisdagsmorgonen hade Universitetssjukhuset MAS i Malmö en brist på 27 vårdplatser och Universitetssjukhuset i Lund saknade 17 platser. Något som ledde till att sjukhuset i Hässleholm fick ta emot flera patienter från bland annat Malmö. Hittills finns inget som pekar mot att bristerna på vårdplatser bedöms som ett hot mot patientsäkerheten. Totalt finns 2 000 vårdplatser i Skåne. Vid närsjukhusen i Trelleborg, med sina 68 vårdplatser hade man fyra lediga platser på tisdagsmorgonen. Vid sjukhuset i Ystad, med totalt 118 vårdplatser, låg man vid samma tidpunkt på plus sex. Simrishamn hade inga extra vårdplatser tillgängliga.

Annons

- Trelleborg har under de gånga veckorna tagit emot patienter från Malmö. De fyra platser som Trelleborg har kan jag tycka att Malmö ska använda för att minska trycket på sig själva och sin personal, säger Poul Kongstad.

Skåningarna lider i princip alltid brist på vårdplatser under sommarmånaderna. Orsaken är att sjukvårdspersonal tar semester. Avdelningar stängs ner. Samma situation uppstår vid tiden kring julhelgen varje år. Att vårdstrejken som drabbade Skåne påverkat den nu uppkomna situationen finns det inga belägg för. - Vi kan inte riktigt se det. Det handlar om olika patientgrupper, säger Paul Kongstad.

Det som gör situationen annorlunda mot tidigare är att perioden med överfulla sjukhus har blivit längre än normalt. I stället för en till två veckor handlar de nu om flera veckor med överbeläggningar.

- Normalt brukar vi komma i fas efter midsommar. Det kan finnas flera anledningar att det tar längre tid. Dels blir befolkningen äldre och vi kan göra mer för patienterna. Det avspeglar sig i viss mån. Men vi kan inte exakt säga vad det beror på, säger Poul Kongstad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons