Annons
Nyheter

Sjöbopartiet vill stoppa flyktingar

Sjöbopartiet ger inte upp sitt motstånd mot flyktingmottagningen. Nu motionerar partiet till fullmäktige i frågan. Man vill att kommunen skall säga upp avtalet med integrationsverket senast i valmånaden september.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2002

- Sjöbo kommuns väljare ges då möjligheter till synpunkter i frågan och Sjöbo kommun kan fortfarande berömma sig av att vara den enda kommunen i landet där väljarna kunnat påverka detta för land och folk så viktiga beslut, skriver de sex sjöbopartisterna Nils-Ingvar Nilsson, Sven-Olle Olsson, Tomas Söderlin, Pia Almgren, Bengt Persson och Per-Ingvar Magnusson. I motionen påminner sjöbopartiet om att det var politiker från centern och moderaterna som gjorde det möjligt att hålla den omskrivna folkomröstningen 1988 som ledde till att kommunen sade nej till mottagning. Enligt sjöbopartiet diskuterades inte flyktingfrågan på flera år efter folkomröstningen, inte ens i valet 1998. - Det väckte därför stor förvåning när det segrande partiet, moderaterna, några veckor efter valet meddelade att man ändrat åsikt i frågan och ville teckna avtal med integrationsverket om flyktingmottagning i kommunen. Även centern meddelade ändrad inställning, skriver sjöbopartisterna i sin motion. I och med dessa båda partiers omsvängning blev det majoritet för att ta emot flyktingar. - Enligt moderaterna motiverades den ändrade inställningen med att man ville tvätta bort den negativa stämpel som kommunen fått, framförallt i det massmediala Sverige genom inställningen i flyktingfrågan. en stämpel som vi förnekar, fastslår sjöbopartisterna. Motionsförfattarna menar att centern och moderaterna bidrar till politikerföraktet genom att de i valet 1998 inte i förtid meddelade väljarna att de svängt i frågan. Avtalet med integrationsverket går inte ut förrän den 31/12, men man har tre månaders uppsägningstid.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons