Nyheter

Sista gången eller första?

Nyheter • Publicerad 11 augusti 2006
Sista gången eller första?
Sista gången eller första?Foto: 

Även om jag känner mig ganska mätt på sommar just nu är det väl ändå att ta i att börja tänka på julborden. Men det är faktiskt sant att jag igår, via e-mail, blev uppmanad att redan nu boka julbordet i december. Någon måtta får det väl vara, va?

Fast jag kan konstatera att det blir en väldigt sträng vinter, titta bara på rönnbären som kommer att ge en rekordskörd i höst. Redan nu dignar träden under jätteklasar med bär som börjar gå över i gulröda toner. Det betyder mycket rönnbärsgelé och då får jag användning för min nyinköpta saftsil.

Annars så funderar jag just nu på hur man ska veta när man gör något för sista gången. Då menar jag inte så där absolut och definitivt för sista gången utan mer i perioder. Hur vet man, till exempel, när man sitter på favorituteserveringen för sista gången i sommar? Och visste ni att det var sista gången ni åt jordgubbar i år när ni gjorde det? Och det sista badet för året? Och hur ska vi veta när den sista grilldagen randas? Och hade jag bara vetat att det var sista gången som hon och jag...

För om man med säkerhet vet att det är sista tillfället att göra något då vill man ju att det ska vara extra festligt och verkligen bra på alla sätt och vis. Om det visar sig att den sista grillkvällen blev den gången då vi glömde bort grillen och förvandlade fläskfilén till en kolbit då är det inget särskilt bra minne att ta med sig i vintern.

Självklart kan man organisera sig och bestämma en gång för alla att den 26 augusti då äter vi kräftor för absolut sista gången i år. Och planera för det och köpa extra roliga hattar. Men om det då dyker upp någon med äkta, färska svenska flodkräftor den 29 augusti? Vad gör man då? Bryter eden och bestämmer sig för att en sista-sista-gång är nödvändig?

Nej, planera är inte en bra metod. Det blir ju ändå bäst om det som sker sker spontant. Så min metod är att göra allting som om det vore sista gången. Det blir förstås lite desperat men hellre det än att planera för sista måltiden.

Och ännu bättre är att strunta i det helt och hållet och istället satsa kraft på att planera och se fram emot första gången något ska göras. Jag tror jag ska äta färska kantareller för första gången i år idag...

Ha en go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.