Annons
Nyheter

Sex av tio män i Skåne är tjocka

Skåningen i gemen tycker att han eller hon mår rätt så bra. Men problemen med fetma och övervikt är fortfarande stor och dessutom finns en markant ökning av psykisk ohälsa hos unga män.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2013
Den psykiska ohälsan har ökat kraftigt bland unga män i Skåne. Dessutom lider sex av tio män och fyra av tio kvinnor i länet av övervikt eller fetma.
Den psykiska ohälsan har ökat kraftigt bland unga män i Skåne. Dessutom lider sex av tio män och fyra av tio kvinnor i länet av övervikt eller fetma.Foto: Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Folkhälsoenkäten som besvarats av 28 000 skåningar mellan 18 och 80 år under 2012 och som nu presenterats ger både positiva signaler och en del orosmoln.

Bland det mest positiva är att 66 procent av Skånes män och 73 procent av kvinnorna säger att de mår bra eller mycket bra. Andelen har successivt ökat sedan folkhälsoenkäterna startade år 2000.

Annons

Tobaksanvändningen visar också en fortsatt minskning jämfört med 2008. Nu uppger 12 procent av skåningarna att de nyttjar tobak och många av dem vill dessutom sluta.

Ökad psykisk ohälsa

Bland de negativa signalerna från enkäten är den ökade ohälsan hos unga män mellan 18 och 34 år. Jämfört med enkäten år 2008 har den psykiska ohälsan ökat kraftigt bland unga män.

– De ligger fortfarande lägre än kvinnorna, men ökningen är signifikant, säger Birgitta Södertun (KD), ordförande i folkhälsoberedningen, Region Skåne.

Vad beror det på? Den höga arbetslösheten bland yngre?

– Det är säkert en av de bidragande faktorerna, men också vårt samhälle i stort där den här typen av problem är ökande. För många unga är det svårt att få ihop livspusslet, med familj, karriär och så vidare. Frågan är vad vi kan göra åt det – och vi har också en särskild satsning inför 2014 på just mottagningar för unga vuxna. Det finns åtta miljoner kronor avsatt till detta från regionen, där tanken är att skapa en typ av mottagning där vårdcentraler och olika andra aktörer, som exempelvis kommun och försäkringskassa samarbetar gemensamt för att lösa problemen, säger Birgitta Södertun.

Något som också är oroväckande i folkhälsoenkäten är de fortsatta problemen med övervikt och fetma. Sex av tio män och fyra av tio kvinnor lider av övervikt eller fetma, en nivå som legat konstant sedan förra enkäten.

– Det här kommer på sikt bli ett problem för folkhälsan och är något vi behöver arbeta med. Det finns många åtgärder att göra, och vi har tagit höjd i interbudgeten på sju miljoner kronor för att hitta åtgärder, påpekar Birgitta Södertun.

Från 8 månader till 80 år

Nytt för årets hälsoenkät är att man gjort en ålders- indelning. De mellan 18 och 65 har fått en enkät och de mellan 65 år och 80 år har fått en egen enkät.

Annons

– Vad som är positivt bland de äldre är att inte många upplever en ensamhetsproblematik, 80 procent av de som svarat på enkäten tycker de har kontakt med anhöriga och är deltagande i samhället, säger Birgitta Södertun.

Folkhälsoenkäter genomförs också av Region Skåne bland barn/föräldrar i samband med besök på mödravårdscentraler, familjehus och liknande, samt med barn och ungdomar genom skolan. Därigenom finns det information om Skånes befolkning från åtta månader till 80 år.

– Det är ett bra underlag både för vår egen verksamhet och för kommunerna i regionen, säger Birgitta Södertun.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Cecilia Isberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons