Annons
Nyheter

Seismologer vill ha in vittnesmål

Seismologerna efterlyser vittnesuppgifter från jordskalvet. "Vi vill gärna att folk mejlar in sina upplevelser", säger Björn Lund vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet.
Nyheter • Publicerad 16 december 2008

Vittnesuppgifterna är viktiga pusselbitar i forskningen kring jordskalv och jordbävningar.

- Först 1904 fick Uppsala sin första seismograf, men det finns nedtecknade berättelser om jordskalv långt tidigare. Genom att jämföra uppgifterna från dagens jordskalv kan vi avgöra hur stora skalv det kan ha rört sig om.

Annons

Enligt Björn Lund inträffar det ett till tre jordskalv om dagen i Sverige. De flesta av dem är så små, svaga och på sådant djup i jordskorpan att vi inte märker av dem. Merparten av de fem-tio skalv om året som känns drabbar Norrlandskusten mellan Hudiksvall och Örnsköldsvik. - Hur mycket man upplever av ett skalv beror på hur mycket energi skalvet utlöser, vilket i sin tur påverkar seismograferna. Hur långt ner i jordskorpan skalvet uppstår och hur markförhållandena ser ut påverkar också upplevelsen.

Byggtekniken är en viktig faktor för vilka skador skalvet ger. Ett skalv i Iran som mätte 6,5 på richterskalan raserade en hel stad och dödade 30 000 personer, medan ett lika kraftigt skalv i Kobe i Japan blev betydligt lindrigare.

- Sverige är ett av få länder i Europa som inte tar hänsyn till risken för jordskalv i sina byggnormer, berättar Björn Lund.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons