Annons
Nyheter

SD fick 885 000 på felaktiga grunder

SD:s ungdomsförbund (SDU) har tagit emot 885000 kronor av Helsingborgs kommun utan att vara berättigat till det, uppger nyheter24.se. SDU på riksplanet har inte rätt till bidrag och därmed inte heller lokalavdelningen.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2012

Totalt handlar det om 885 452 kronor, varav en del skickats vidare till partiets ungdomsförbund (SDU) på riksplanet, uppger nyheter24.se.

För att SDU-Helsingborg ska ha rätt till bidrag krävs att SDU på riksplanet har rätt till statligt bidrag. Det har förbundet inte.

Annons

Enligt Ungdomsstyrelsen har SDU-riks aldrig fått statliga bidrag eftersom handlingarna inte varit fullständiga när ansökan lämnats in. Därmed har SDU-Helsingborg inte heller haft rätt till några bidrag.

– Vi har brustit i våra kontroller, medger Helsingborgs kanslichef Ulf Bengtsson.

Han säger till nyheter24.se att om SDU fått pengar på felaktiga grunder kommer kommunen att koppla in sin jurist.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen säger att partiet inte känt till kravet om att riksorganisationen ska ha statligt stöd för att en lokalorganisation ska kunna få lokalt stöd.

Sverigedemokraterna lokalt tänker nu träffa företrädare för kommunen för att reda ut affären.

– Det är väl ingen som vill ha en juridisk process, säger han.

– Vi vill det i alla fall inte.

Att SDU-riks fått pengar från organisationen i Helsingborg tycker Martin Kinnunen inte är så konstigt. Ungdomsförbundet är fattigt och Helsingborg har därför sponsrat.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons