Annons
Nyheter

Scouter hyr inte ut till nazistläger

Högerextrema Svenskarnas parti ville hyra en stuga i Höör av scoutförbundet för att hålla sommarläger i helgen. Scouterna uppger att de lurades då stugan bokades.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2011

Scouterna tar avstånd från det nazistiska partiet och meddelar att man inte tänker låta lägret genomföras på deras gård i Höör i helgen.

– Vår lokala förening har hävt uthyrningen, säger Erik Sillén, ordförande i Svenska Scoutförbundet, till TT.

Annons

Beslutet har fått stöd från Svenska Scoutförbundet på nationellt plan. Förbundet backar upp lokalföreningen om det blir en tvist med Svenskarnas parti.

De 10 000 kronor partiet i förväg har betalat i hyreskostnader ska nu återbetalas, berättar Sillén, som inte tycker att det känns bekvämt att vara skyldiga nazister pengar.

– Det känns ju inte bra. Samtidigt har de beställt en tjänst som vi inte har levererat, så det är klart att vi ska ge pengarna tillbaka. Men det här handlar om värderingar och idéer som scouterna inte vill ha med att göra, säger han.

Enligt Svenskarnas parti väntas sommarlägret att besökas av ett hundratal personer.

– Vi riktar oss mot dem som vi anser vara svenskar. Folk med afrikanska namn är inte välkomna. Adopterade barn med svenska namn är inte heller välkomna, säger arrangören Andreas Carlsson från Svenskarnas parti, till Kvällsposten.

Polisen var i går inte medveten om nynazistträffen.

– Jag hoppas och tror att Säpo har koll på det här, eftersom det är en stor säkerhetsrisk att samla så många extremister på samma ställe. Men vi har inte fått någon information än. Vi sitter här som frågetecken efter det att ni ringt oss, säger inre befäl Mats Persson till tidningen.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons