Annons
Nyheter

Schyman lämnar vänsterpartiet

(Uppdaterad 15.50). Vänsterpartiets förra ledare Gudrun Schyman lämnar partiet. Några planer på att lämna riksdagen har hon dock inte.
Nyheter • Publicerad 7 december 2004
Österlenbon och den förre vänsterledaren Gudrun Schyman lämnar partiet.
Österlenbon och den förre vänsterledaren Gudrun Schyman lämnar partiet.Foto: 

Det har länge funnits uppgifter om att Schyman funderat på att lämna partiet. Vid fredagens möte med partiets verkställande utskott fick ledningen beskedet från Schyman, men det var inte lämpligt att gå ut med uppgiften inför partiets extra möte om framtiden som hölls i helgen.

Ingrid Burman, första vice ordförande i vänsterpartiet, bekräftade vid en pressträff att Schyman lämnar partiet.

Annons

- Gudrun Schyman har nyss meddelat partiets verkställande utskott att hon har för avsikt att lämna vänsterpartiet. Hon känner att hon vill på ett friare sätt delta i diskussionerna om hur man kan utveckla feminismen och lyfta de feministiska frågorna. Vi har naturligtvis diskuterat detta med henne och beklagar hennes beslut, säger Ingrid Burman.

Gudrun Schyman skriver själv på Expressens hemsida att hon trots kraven från partikamraterna inte tänker avstå sin riksdagsplats. Hon hänvisar bland annat till att hon fick ett mycket stort gensvar när hon förra hösten klargjorde att hon skulle enbart ägna sig år feministiska frågor, och att hennes riksdagsplats skulle stå till den utomparlamentariska feministiska rörelsens förfogande:

"Den feministiska politiken kräver nytänkande, både till form och innehåll. De diskussioner som nu pågår inom den breda feministiska rörelsen, som syftar till att hitta nya former för politiskt påverkan, är en helt nödvändig process för att vitalisera demokratin. Min avsikt är att utifrån min plats i riksdagen, fortsätta att medverka i diskussioner och initiativ, nu utan de formella begränsningar som ett partimedlemskap innebär", skriver Schyman.

Hon konstaterar att vänsterpartiet är det politiska parti som kommit längst med att utveckla en feministisk politik.

"Ändå väljer jag nu att lämna Vänsterpartiet. Skälet till det är min övertygelse om att ett enskilt parti aldrig kommer att klara av att ensamt kunna bryta ner den patriarkala maktordningen. Dels för att uppgiften är övermäktig och dels för att politiken, i sig själv, i sina former, också är patriarkal", skriver Schyman. Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly beklagade vid ett besök i Göteborg sin företrädares avgång.

- Det är naturligtvis beklagligt. Det är många vänsterpartister som kommer att bli besvikna, särskilt som vi tycker att vi bedriver den bästa feministiska politiken. Det är ologiskt att man lämnar det parti som i verkligheten förändrar så att kvinnors villkor blir bättre, säger Ohly till TT.

TT: Hur ser partiets framtid ut med tanke på att Schyman är en av de mest framträdande företrädarna?

- Vi står starka i vår politik. Gudrun Schyman hade aldrig varit framgångsrik utan en bra politik och den står vi fortfarande för.

TT: Hur ser du på hennes framtida roll i riksdagen?

- Jag förutsätter att hon lämnar riksdagsplatsen. Är man invald för ett parti ska man lämna alla förtroendeuppdrag när man lämnar partiet, säger Lars Ohly.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons