Nyheter

Sänkta subventioner slår mot betodlarna

(Uppdaterad 15.01). Kraftigt sänkta subventioner och därmed sänkta sockerpriser väntas slå mycket hårt mot betodlare och mot förädlingsindustrin i Skåne. Det frukar Lantbrukarnas riksförbund, LRF, efter att EU-kommissionen nyligen föreslagit sänkta subventioner på odlingen av betor.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2004

- Exakt vilka konskvenserna kommer att bli för de skånska betodlarna är för tidiga att säga. Men det kommer att slå hårt mot näringen, säger Otto von Arnold ordförande för de skånska och de europeiska betodlarna Otto von Arnold uppskattar det ekonomiska bortfallet till 400 miljoner kronor för de skånska betodlarna. I Sydöstskåne påverkas bland andra sockerbruket i Köpingebro direkt av en förändring i stödformerna. Förslaget ska nu behandlas av EU:s jordbruksministrar och innebär bland annat att priset på socker under tre år sänks med 37 procent. - Det är ett drastiskt och långtgående förslag från kommissionen, säger Nils Lundberg, betodlare i Skivarp och viceordförande i den svenska betodlarföreningen. Enligt LRF är betodlingen en av de viktigaste näringarna för de skånska bönderna. Går förslaget igenom hotas flera betodlare i länet och också på Gotland. Detta i sin tur kommer att slå direkt på förädlingsindustrin.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.