Annons
Nyheter

Saneringsarbetet inlett i Helsingborg

(Uppdaterad). Saneringsarbetet efter det stora utsläppet av svavelsyra i Helsingborgs hamn inleddes under fredagsförmiddagen. Gasmolnet som bildades efter utsläppet hade lösts upp och på Helsingborgs lasarett hade katastrofläget hävt.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2005
Flera 1 000-tals ton svavelsyraläckte ut vid Kemira Kemi AB vid Kopparverkshamnen i Helsingborg. Bild: Thomas FriströmFoto: 

Inga människor fick allvarliga skador till följd av utsläppet - trots att det inledningsvis såg mycket dramatiskt ut i Helsingborg.

Fram till klockan åtta på morgonen uppmanades helsingborgarna att hålla sig inomhus med ventilationen avstängd - en uppmaning som enligt polisen i det närmaste följdes mangrant.

Annons

Larmet till SOS Alarm kom strax före klockan fem på fredagsmorgonen. En cistern med svavelsyra på Kemira i den södra delen av Helsingborgs hamn hade sprungit läck. Sammanlagt 11000 ton 96-procentig svavelsyra hade läckt ut. Ett område på en kvadratkilometer förorenades av svavelsyra och dessutom rann svavelsyra ner i vattnet i hamnen, vilket ledde till att ett gasmoln bildades.

Det såg inledningsvis ut som att molnet skulle kunna komma in över staden, men i stället upplöstes det av sig självt.

Det har efteråt visat sig att orsaken till olyckan var att en kylvattenledning som är nergrävd under Kemiras industriområde hade sprungit läck. Marken hade underminerats under en cistern som satte sig och därefter sprang läck.

Förundersökning

På plats fanns sex av företagets anställda som höll på att försöka åtgärda vattenläckan. De blev vittne till hur en våg av svavelsyra forsade ut ur cisternen.

Enligt SVT:s Sydnytt uppsökte sammanlagt 13 personer sjukhus, de flesta med rethosta. Sex av dem var de Kemira-anställda som hade lättare andningsbesvär, men inga allvarligare skador. De fick passera ett särskilt saneringstält på sjukhuset där både de drabbade själva och deras kläder tvättades. De fick sedan stanna kvar för observation.

Polisen inledde redan på fredagsmorgonen en förundersökning om olyckan. Den preliminära misstankar som riktas mot Kemira gäller miljöstörningsbrott.

Olyckan gör att man kan fundera över Kemiras placering så nära centrum i Helsingborg, anser Tomas Nordström (s), kommunstyrelsens ordförande i staden.

– Det här känns inte alls bra att ha anläggningen så centralt, sade han vid en presskonferens.

Den svavelsyra som finns kvar på Kemiras mark ska sugas upp och därefter neutraliseras med kalk. Det är oklart hur lång tid det kommer att ta.

Annons

En osäkerhetsfaktor under saneringsarbetet är att man inte vet om marken är underminerad på andra delar av fabriksområdet.

Surt regn

På förmiddagen var fortfarande ett område kring Kemira avspärrat. Ett antal bostäder finns inom avspärrningarna och de boende där uppmanas även fortsättningsvis att hålla sig inomhus.

Olyckor som den i Helsingborg ska inte kunna inträffa, anser Ulf Rick, kemist och sakkunnig på Kemikalieinspektionen.

– Bolagen har ansvaret för hanteringen och är fullt medvetna om vad som kan hända. Försiktighetsåtgärder som invallningar ska inspekteras med täta mellanrum, pumpanordningar ska kontrolleras så att de inte är sönderfrätta, säger han till TT.

Även om gasmolnet löstes upp kommer utsläppet att påverka miljön. Det ger samma effekt som så kallat surt regn. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons