Annons
Nyheter

Sälvirus kan ha spritt sig till Sydsverige

Den döda säl som hittades i Glumslöv utanför Helsingborg i lördags visade sig ha ett liknande symptom som de sälar som hittats i Danmark den senaste tiden.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2002

- Den sjukdom som funnits hos knubbsälar på de danska öarna Anholt och Laesö har spridit sig till den svenska sidan, säger Martin Larsvik, marinbiolog vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium, till P4 Radio Malmöhus. Det är dock inte de nu aktuella viruset som gör att sälarna dör. I stället dör sälarna ofta av de följdsjukdomar de får. Bakterier orsakar lunginflammation och sälarna får i sig så mycket luft att de inte längre kan dyka. I stället ligger de kvar och hostar på land. Risken är stor att viruset sprids på samma sätt som 1988, då stora delar av knubbsälsbeståndet i Sverige slogs ut.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons