Annons
Nyheter

Saffran kan ta slut till lucia

Saffran kan ta slut redan före jul på grund av missväxt i Iran. Priset är chockhöjt till 70 kronor per gram.
Nyheter • Publicerad 23 november 2009
Foto: 

Saffran ska vi ha till lussebullarna. Kosta vad den kosta vill. För bulljulen skall vara gul och inte vit.

Och det gör den i år, nästan. Kostar, alltså. Mer än en bullbakare har tappat hakan i år när kassören i kassan drar drar fram en påse (0,5 gram) och säger ”det blir 36 kronor, tack!”. Vilket är en fördubbling av priset i fjor.

Annons

Skörden 2008 slog fel när saffrankrokusarna frös på våren i Iran, världens största saffranproducent.

– Lökarna frös i jorden och det blev inte så mycket blommor som det brukar, säger Branca Veljovic på Santa Maria. Skörden blev extremt liten och priset sköt bums i höjden.

Nu håller saffranet på ta att slut för året på sina håll. Risken finns att en och annan lussekatt blir vit i år. Det behövs ett halvt gram saffran till en sats på 25 lussekatter vilket ger en saffranskostnad på cirka 1:40 per bulle.

– Jag bedömer det som en mycket stor risk för vår del, säger Eva Fernvall vid Apoteket. Vi har 30 procent mindre att sälja än tidigare år.

Och på ett par Coop Nära-butiker som Sydsvenskan talat med har man antytt att saffranförrådet kanske inte räcker till Lucia. Något som KF centralt dementerar – och även Ica-handlarna och Bergendahlgruppen (City Gross m fl) hävdar att de köpt in lika mycket saffran i år som i fjor.

Saffran är en krydda med en helt unik smak.

De torkade röda krokuspistillerna ger maträtter en varmt gul färg som man nödtorftigt kan ersätta med exempelvis extrakt från en tistelväxt från Sydeuropa eller gurkmeja (man kan få ett par hela burkar för samma pris som ett halvt gram saffran).

Men smaken liknar ingen annan och det därför är vi beredda att betala ett astronomiskt pris för den gula kryddan.

Ett cirkapris på 35 kronor för ett halvt gram saffran ger ett kilopris (utan mängdrabatt) på 70 000 kronor. Vilket är ungefär hälften mot artonkaratigt guld.

Guld är förvisso mera varaktigt. Men saffran har också god hållbarhet. Förvaras den i sin påse håller den åravis.

Annons

Saffranspriset har skenat de senaste åren. För tre jular sedan kostade ett halvt gram ungefär åtta kronor, året därpå tolv och i fjor arton kronor.

– En rad saker spelar in när priset stiger, säger Branca Veljovic. Dels väderförhållandena – regn, snö och frost. Men också att Iran, som ju står för största delen av världens saffranproduktion, vill ha mer betalt.

– Men vi kan väl hoppas att priserna går ner nästa år. Årets skörd som pågår nu ser ut att bli mera normal.

Calle Sandstedt
Anders Fagerström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons