Nyheter

Saab påstås begära rekonstruktion

Saab kommer redan i dag, under ett extrainkallat styrelsemöte, att fatta beslut om att ansöka om rekonstruktion för att skjuta upp skulder och vinna tid, uppger flera medier med hänvisning till källor inom Saab.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2009

Det kan innebära stora förändringar av verksamheten i form av personalneddragningar och ändrad produktion.

Informationsdirektör Eric Geers på Saab Automobile vill inte bekräfta uppgifterna.

- Det kan vi inte kommentera, säger han till TT.

Eric Geers vill inte ens bekräfta att ett extrainkallat möte ska ske under förmiddagen.

- Det kan vi inte kommentera heller.

Natten till i går kom beskedet från Saabs ägare General Motors att man inte vill satsa mer pengar på Saab och planerar att sälja företaget senast januari 2010. Under onsdagen kom det även fram att den svenska staten inte heller vill satsa nya miljarder på förlusttyngda Saab.

Vid en konstruktion får Saab en sista chans att undvika konkurs genom att en rekonstruktör som utses av tingsrätten hjälper företaget att ändra verksamheten och få fordringsägare att skriva av delar av företagets skulder. Under tiden kan inga fordringsägare göra några utmätningar eller ansöka om konkurs.

Jöran Hägglund, som är statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson (C), kommenterade uppgifterna om att Saab skulle begära rekonstruktion redan i dag i SVT:s Nyhetsmorgon.

- Ja, jag såg nyheten också. Det är klart att de måste agera utifrån den situation som är. Men är det slutet på något eller början på något annat?

- Det finns lite olika intressenter, av delar eller hela Saab. Så jag tror inte vi har hört sista ordet i det här.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.