Annons
Nyheter

Så ska smuggeltobaken bekämpas

Den kallas "Röksvampen", den nya handboken för hur smuggeltobaken ska bekämpas. På torsdagen lanserades den vid en konferens i Hässleholm.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2014
Foto: 

Den illegala tobaken, som smugglats in i landet, finns i stort sett i alla skånska kommuner. I Malmö uppskattas att närmare 40 procent av tobaksvarorna är illegala.

Varför är smuggeltobaken ett problem, Marie Pauly, alkohol- och tobakshandläggare på länsstyrelsen?

Annons

- Främst för att man inte följer lagstiftningen. Då är man kanske inte heller så nogräknad när det gäller att följa förbudet mot försäljning till ungdomar. Och så har vi konkurrenssituationen, om man köper in billigare tobak.

Dessutom visar det sig vara trögt att komma vidare i systemet efter att beslag har gjorts, utredningar tar för lång tid och det är svårt att lagföra den som begått brottet. Malmö stad har därför infört kommunala vitesföreläggande på butiker som avslöjas sälja smuggeltobak och åklagarmyndigheten har börjat använda sig av företagsbot, som kan bli kännbart ekonomiskt för företagaren.

Allt detta diskuterades under konferensen igår som lockade handläggare från flera myndigheter i Skåne, Blekinge och Småland. Nyckeln till framgång är enligt Marie Pauly samarbete mellan olika myndigheter.

- Vi får se vad som händer när EU:s regler ska tillämpas i Sverige, som spårbarhet av produkterna och tillståndsplikt för att få lov att sälja tobaksvaror.

Josefin Gustafsson
Åsa Carlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons