Annons
Nyheter

S och v nekar ansvarsfrihet

Socialdemokraterna och vänsterpartiet ger Region Skånes revisorer rätt och vill inte bevilja den förra regionstyrelsen ansvarsfrihet.
Nyheter • Publicerad 3 april 2003

Revisorernas kritik vänder sig mot hela den förra regionstyrelsen, även socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som satt i opposition. Men socialdemokraterna och vänsterpartisterna har bestämt sig för att stödja revisorernas kritik när regionfullmäktige tar ställning till ansvarsfriheten på måndag. - Vi har redovisat kritiken hela mandatperioden, men vi har gjort misstaget att inte lägga egna yrkanden i regionstyrelsen, säger dagens ordförande i regionstyrelsen, Uno Aldegren (s). Han poängterar att socialdemokraterna inte hade kunnat ändra besluten, eftersom de inte hade majoritet i styrelsen, men de borde ha protesterat tydligare. - Det är en farlig väg att lägga all skuld på majoriteten. Oppositionen har möjlighet att agera själv. Då får de hellre ta kritiken och stå en kvart i skamvrån, säger vänsterpartiets Vilmer Andersen. Miljöpartiets representanter har ännu inte bestämt sig för hur de ska agera, men det lutar åt samma håll. Samtidigt anser de att deras ledamot i den förra regionstyrelsen, Bo Thunell, ständigt påpekat de ekonomiska problemen, men han kunde inte lägga några egna förslag som ersättare. - Moraliskt sett går han fri. Socialdemokraterna har varit lite mesiga. De borde ha lagt förslag och reservationer, säger miljöpartiets Anders Lindeberg. De borgerliga partierna har inte heller bestämt sig än. - Vi är benägna att gå revisorerna till mötes, men de kunde gjort en djupare analys av bakgrundsorsakerna, säger regionrådet Pia Kinhult (m). Även om sju av dagens ordinarie ledamöter även satt i den gamla regionstyrelsen anser varken Uno Aldegren eller Vilmer Andersen att de behöver lämna styrelsen. - Det är bättre att vi försöker lära av processen istället för att pricka personer, säger Vilmer Andersen. - Nu ser vi till att de här frågorna med styrning och ledning fungerar och då klarar vi moralen, säger Uno Aldegren som själv satt i den gamla regionstyrelsen. Text: Ingela Rutberg 044-18 55 65 ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons