Annons
Nyheter

Rökare får dyrare försäkringar

Vissa försäkringar i Skandia blir dyrare för rökare från den 1 juni. Pristillägget gäller kunder som röker varje dag och vill teckna försäkringar som kräver hälsodeklaration.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2009

Stockholm. "Avsikten är inte att tjäna pengar, utan de ökade intäkterna ska användas för att premiera ickerökarna som på sikt får sänkta premier", skriver Skandias Nordenchef Bertil Hult och Per Täckenström, ansvarig för medicinska riskbedömningar på Skandia Liv, samt försäkringsmedicinska rådgivaren, överläkaren Gundars Rasmanis, på Dagens Nyheters debattsida.

De berörda ska, enligt artikelförfattarna, även erbjudas rökavvänjningsstöd.

Annons

"Med pristillägget önskar Skandia öka fokus på rökningens konsekvenser och hoppas på så sätt att bidra till färre rökare i Sverige", skriver de tre.

Pristillägget ska enligt artikeln vara mellan 25 och 50 procent och tillämpas konsekvent på nya försäkringar. Det omfattar sjukförsäkring, individuellt tecknad olycksfallsförsäkring, livförsäkring, premiebefrielseförsäkring och privatvårdsförsäkring.

"En person som varit rökfri i tolv månader behöver inte längre betala pristillägget, då risken som den före detta rökaren tidigare påförde kollektivet har minskat väsentligt", heter det i artikeln.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons