Nyheter

Röd ara på rymmen från Stockholm till Skåne

En röd papegoja har varit synlig i Everöd utanför Kristianstad under de senaste tre-fyra veckorna. En ara som lyssnar till namnet Emil och som flugit ända från Stockholm.
Nyheter • Publicerad 25 november 2008
En röd papegoja har varit synlig i Everöd under de senaste tre-fyra veckorna. En ara som lyssnar till namnet Emil och som flugit ända från Stockholm. Bild: privat
En röd papegoja har varit synlig i Everöd under de senaste tre-fyra veckorna. En ara som lyssnar till namnet Emil och som flugit ända från Stockholm. Bild: privatFoto: 

Den färggranna fågeln har sett i flera olika trädgårdar i centrala Everöd under de senaste veckorna. Den äter frö och talgbollar från fågelborden, men tar också för sig av äpplen som hänger kvar i träden och röda bär på buskar.

En annons om en efterlysning på Blocket bidrog till att fågelns ägare i Stockholm, William Charmer, fick kontakt med folk i Everöd.

- Papegojan rymde 15 augusti och jag har tidigare uppgifter om att den först flög norrut utmed kusten, säger William Chramer. Jag har kört efter för att fånga in den vid flera tillfällen, men alltid kommit för sent.

Strax efter rymningen gav sig papegojan i väg söderut i stället och den har avverkat ungefär fem mil i taget. Den har undvikit vatten och flugit runt sjöar, och är nu minst 60 mil hemifrån.

- Problemet är att den inte är handtam och nu när den varit ute i frihet så pass lång tid så är den förmodligen ännu mer vild, och det gör det svårare att fånga in honom, säger William Chramer, som har säkra kännetecken på att fågeln är hans

Han vill innerligt gärna få tillbaka sin papegoja och hoppas nu på tur i Everöd. Fågeln bor normalt i en utebur, visserligen med tillgång till tak över huvudet och värme, men ägaren ser inga problem med kylan.

- Får han bara mat och även vatten, så klarar han sig.

Enligt Jonas Wahlström på Skansen är aran en tålig och kraftig papegoja. Flera Everödsbor har blivit engagerade i den förrymda fågeln, mörkröd och 93 centimeter lång.

- Vi har satt lapp i affären, kontaktat polisen och djuraffären, men inget har hjälpt förrän vi av en tillfällighet såg annonsen på Blocket, berättar en dam i Everöd som haft papegojan hemma i sin trädgården flera gånger.

- Jag ringde till ägaren och kan inte fatta att den har flugit så långt.

Nu vet hon att fågeln heter Emil, så hon kan kalla på honom om han dyker upp igen. En granne har en stor bur i trädgården som rymmer papegojan och där finns mat som lockbete åt honom.

Kanske kan rymningen få ett lyckligt slut i Everöd!

Karin Hallengren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.