Rimlig väntan för skuldsanering
- De flesta kommunerna sköter sig. Men jag tycker inte att det ska spela någon roll var i vårt avlånga land man är bosatt, säger Karin Hellsten på Konsumentverket i Karlstad
Majoriteten av de svenska kommunerna uppger att de har en väntetid på två månader. I övrigt pendlar väntetiderna mellan stadsdelen Hägersten i Stockholm, med sina 18 månader till någon vecka i exempelvis Trelleborg. - Upp till två månader tycker jag är rimligt. Men jag blir väldigt bekymrad när jag ser de långa väntetider som finns på vissa håll i landet, säger Karin Hellsten.
Den lag som trädde i kraft den 1 januari 2008 innebär att det ska bli lättare för folk med dyra krediter, snabba lån och dyra konsumtionsvanor att få skuldsanering. Kommunerna ska inom ramen för socialtjänsten, eller på annat sätt, lämna råd och anvisningar i samband med budget- och skuldfrågor till skuldsatta.
Lagen pekar också på Konsumentverkets stödjande roll för de kommunala tjänstemännen som arbetar med frågorna. Lagen talar dock inte om hur länge man ska behöva vänta på rådgivning.
- Kommunerna tar det säkert på allvar, men många kommuner har en stram budget. Samtidigt är det säkert många som inte vet vad den här angelägna verksamheten gör och därför har vi tagit fram ett dokument som tjänstemännen kan presentera för sina chefer och för politikerna, säger Karin Hellsten. Tillsammans med Kronofogdemyndigheten och de kommunala skuld- och budgetrådgivarna har Konsumentverket nu tagit fram ett dokument som siktar på att göra arbetet med skuldsanering lika över hela landet. Karin Hellsten konstaterar att det blir svårare för de kommunerna som satsar lite eller ingenting alls på skuldsanering att följa de råden.
- Då kommer den svårt skuldsatte personen i kläm. Samtidigt betonar vi vikten av att tidigt söka hjälp. Det blir betydligt lättare att hjälp då, säger hon.
Karin Hellsten menar att en skuldsanering ofta leder till en social rehabilitering. Många arbetslösa ökar chansen att få jobb, dagisavgifter och elräkningar blir betalda. Belastningen på socialbidragsbudgeten kan därmed minska väsentligt, menar hon. Tillsammans med ett 20-tal kommuner tillhör Ystad dem som ännu inte svarat på Konsumentverkets frågor.
Karin Hellsten avser dock att påminna kommunen ytterligare en gång under nästa vecka.