Annons
Nyheter

Riksbanken rör inte räntan

Nyheter • Publicerad 2 december 2005

Riksbanken lämnar sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på 1,5 procent.

Beslutet, som fattades under torsdagens penningpolitiska möte, offentliggjordes på fredagsmorgonen.

Annons

Samtidigt presenterade Riksbanken årets sista inflationsrapport, bankens redogörelse till riksdagen om penningpolitiken.

Beslutet fattades mot bakgrund av att den underliggande inflationen, enligt måttet UND1X, på ett par års sikt väntas vara ungefär i linje med målet.

"Prognosen bygger på antagandet att reporäntan följer marknadens förväntningar vilket innebär att en höjning av reporäntan inleds i början av nästa år", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Det är rimligt att, på det vis marknaden nu gör, räkna med att reporäntan kommer att behöva höjas framöver. Det kan dock inte uteslutas att reporäntan behöver höjas mer under vintern och våren än vad marknadsräntorna implicerar", skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

"Väsentligt i detta sammanhang är till exempel kronans utveckling och styrkan i den reala ekonomin och vilka konsekvenserna blir för inflationsutsikterna", skriver banken.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons