Annons
Nyheter

Reselöfte är bedrägeri

Nyheter • Publicerad 28 juli 2005

Grattis, du har vunnit en lyxkryssning till Karibien, säger telefonrösten. Men allt är en bluff och nu varnar Konsumentverket för ligan som påstår sig ge bort lyxkryssningar.

Gun-Britt Andersson i Ystad fick liksom sin dotter i måndags ett mystiskt samtal. Telefonrösten uppmanade henne på engelska att trycka nio för att få mer information. Men Gun-Britt Andersson anade oråd och ville veta mer varifrån telefonrösten ringde. Hon fick inga svar på sina frågor och la på luren.

Annons

– Alla sådana samtal måste man vara mycket försiktig med, säger Michael Malmberg som är jurist på Konsumentverket.

Flera personer runt om i landet har fått liknande samtal.

– Visst kan det finnas företag som ger resor, men väldigt sällan hela resan och när man får informationen på telefon eller via internet bör man var extra försiktig och absolut inte ge ut sitt kontonummer, säger han.

Rör det sig om bluffmakare är det i efterhand väldigt svårt att få tillbaka eventuella pengar.

– En person blev orolig efter att han gett ut sitt kontonummer, så han ringde direkt och spärrade kontot, men då var det redan försent. 6000 kronor var dragna, säger Michael Malmberg.

Resebluffaren som nu härjar tros vara från USA och hur många som drabbats är svårt att veta. Mörkertalet kan vara stort och det kan ta tid innan folk märker att det var en bluff.

Men från Gun-Britt Andersson och flera andras telefonsamtal verkar bluffaren ha lurat sig själv. Inget kan nämligen hända genom att man trycker på en viss tangent på telefonen.

– Den sista tiden har vi fått många förfrågningar om vad som händer om man trycker nio. I andra länder är det kanske annorlunda, men i Sverige kan inget hända. Den där skojaren har nog lurat sig själv med, säger Johan Wikman på Telia.

Britta Samuelsson

0411-55 78 06

britta.samuelsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons