Annons
Nyheter

Rekordhögt elpris kan bli ännu högre

En torr höst kan göra att elpriset stiger till nya rekordnivåer, varnar flera bedömare. I sommar har priset på den nordiska elbörsen rusat och överraskat experterna.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2008
En torr höst kan göra att elpriset stiger till nya rekordnivåer, varnar flera bedömare. Bild: Scanpix
En torr höst kan göra att elpriset stiger till nya rekordnivåer, varnar flera bedömare. Bild: ScanpixFoto: 

I Sverige ökade snittpriset för onsdagen till 66 öre per kilowattimme, men en stor del av dagen låg timpriset på över 70 öre.

Någon snabb ljusning för elkunderna verkar elmarknadens aktörer inte tro på. Terminspriserna på el visar att marknaden räknar med priser på dagens nivåer under flera år framåt.

Annons

Sedan bottennoteringen under 10 öre i maj har priset sexfaldigats. Jämfört med genomsnittspriset i fjol är dagens elpris nästan tre gånger så högt och det är i runda slängar dubbelt så högt som i vintras, skriver Dagens Industri.

- Detta är extremnivåer. Speciellt anmärkningsvärt är att priset ökar så fort när tillgången på vatten i kraftmagasinen är helt normal och elförbrukningen är låg så här sommartid, säger Jonas Almquist, Sverigechef på energimäklaren Bergen Energi, till tidningen.

Han förklarar uppgången främst med det enorma suget efter kol, bland annat i Kina, som har fått kolpriserna att explodera. Underhållsstopp i kärnkraftverk och brott på en elkabel från Norge har också bidragit något. Men i Norden är det ofta marginalkostnaderna för el som styr elpriset, trots att elförsörjningen i huvudsak kommer från betydligt billigare vatten- och kärnkraft.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons