Rekorddyr mjölk räddar gården
Just nu stiger de svenska livsmedelspriserna snabbare än konsumentprisindex, säger Fredrik Bergström på Handelns utredningsinstitut (HUI).
I absoluta tal har matpriserna sjunkit under en lång rad av år, men under 2007 sker ett trendbrott och matpriserna går upp i hela Europa. Tidningen The Economist skriver om begreppet "agflation", av engelskans agriculture och inflation. Inget tyder på en ändring.
– Priserna kan förväntas bli höga också under 2008 och 2009, säger Jordbruksverkets chefsekonom Harald Svensson.
Under hela 2007 har råvarupriserna på spannmål och mjölk stigit dramatiskt, visar ny statistik från Jordbruksverket.
Mjölkgårdar som varit på väg att läggas ned på grund av bristande lönsamhet, kan plötsligt se framtiden an med tillförsikt. Rena priskriget har utbrutit på mejeriprodukter i hela Europa, när efterfrågan på torrmjölk i till exempel Kina stigit. De gamla kända smör- och spannmålsbergen, som byggts upp av överproduktion, finns inte längre.
För en vanlig mjölkbonde handlar de högre mjölkpriserna om skillnaden mellan förlust och vinst.
Lantbrukets affärstidning ATL har ett räkneexempel på en gård som producerar 350 ton mjölk om året:
En prisökning i år med 1,20 kronor per kilo till 3,55 kronor innebär 420000 kronor mer för mjölkbonden.
Skillnaden innebär att gården kan leva vidare, då mjölkpriset till bonden i princip stått stilla sedan 2004 enligt Jordbruksverkets statistik. I takt med stigande mjölkpriserna ökar också intresset för att få bygga nya mjölkkoplatser. Under 2003 prövade länsstyrelserna planer för cirka 12000 platser. För 2007 är motsvarande siffra över 20000 bås.
"Särskilt tydlig är trenden i Skåne", skriver Jordbruksverket.
Till exempel inviger jordbruksminister Eskil Erlandsson på söndag tillbyggnaden av mjölkproduktion på Skottorps Säteri i södra Halland.
Trenden är densamma när det gäller spannmål. Inga lager, dåliga skördar i Europa, torka i Australien; priserna har pressats upp till nya rekordnivåer. I slutändan syns det på vad limpan kostar i butiken.
– Men det är svårt att säga hur mycket av de 3,1 procent som livsmedel stigit i Sverige i år som kommer från ökade råvarupriser, men visst påverkar det, säger Fredrik Bergström på HUI.
För att höja spannmålsproduktionen har EU beslutat att slopa kravet på att lägga mark i träda från och med nästa år. För Sverige betyder det att cirka 100000 hektar extra kan odlas upp. (TT)
Anders Lignell