Annons
Nyheter

Rekordår för den svenska fastighetsmarknaden

Under första halvåret gjordes affärer för 50 miljarder kronor på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Det är den hittills högsta noteringen för ett halvår. Därmed lär rekordet på 93 miljarder under fjolåret överträffas i år.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2005

Det visar den svenska fastighetsrådgivaren Newsecs färska rapport om den nordiska fastighetsmarknaden.

De internationella aktörerna, i form av exempelvis stora fastighetsfonder, har på allvar fått upp ögonen för den svenska fastighetsmarknaden. För två år sedan stod internationella aktörer för drygt tre fjärdedelar av alla svenska fastighetsinvesteringar. Även om de svenska aktörerna blev mer aktiva i fjol, så kvarstår det stora internationella intresset. Under de fem första månaderna i år stod utländska köpare bakom 55 procent av investeringsvolymen. Norska och danska köpare visar störst intresse för Sverige, och det är de tre storstadsregionerna som ligger i utlänningarnas fokus. Inte minst har Öresundsregionen på senare tid blivit en het marknad.

Annons

– För ett par år sedan tittade man inte ens på Malmöregionen när man skulle köpa fastigheter i Sverige, säger Marie Bucht, analyschef på Newsec. Men det genomförs även stora affärer utanför storstäderna, främst då bostäder och butiksfastigheter. Den nästa största affären under första halvåret var norska Actas köp av bostäder för 2,8 miljarder kronor i småländska Markaryd.

Det finns flera skäl till varför utlänningarna har fått upp ögonen för den svenska marknaden.

– I Europa är det bara Storbritannien som har en mer likvid marknad än Sverige. Vi har en transparent, lättanalyserad och stabil fastighetsmarknad. Vi har också ett stabilt politiskt klimat och en stark ekonomisk tillväxt i kombination med låga räntor och låg inflation. Dessutom har vi ett bra fastighetsbestånd med goda avkastningsmöjligheter, förklarar Marie Bucht. En trend som Marie Bucht har noterat är att hyresgästerna blir mer kräsna. Hyresgäster som letar nya kontor accepterar inte längre en ålderdomlig standard på sina lokaler. Fastighetsägare som sitter med ett ålderdomligt bestånd tvingas därmed i allt högre utsträckning bygga om och modernisera sina lokaler för att hitta nya hyresgäster. (TT)

Andreas Henriksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons