Annons
Nyheter

Rehabteam på väg att läggas ner utan politiskt beslut

Ett två år gammal enigt politiskt beslut i Region Skåne ser nu ut att rivas upp utan att politikerna fattar ett nytt. Teamet för rehabilitering av äldre sjukhuspatienter i Ystad ska läggas ner.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2007

– I de besparing vi måste göra för att få ekonomin i balans måste vissa saker stryka på foten. Jag förstår om kommunerna i sydöst är kritiska med tanke på de överenskommelser som tidigare gjorts, säger Gilbert Tribo (fp), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden och ordförande i närsjukvårdsnämnden.

Det nedläggningshotade rehabteamet behandlar i huvudsak äldre patienter från hela upptagningsområdet i Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup. På ett år har man hanterat 350 patienter som på så sätt fått en bättre avpassad kommunal eftervård än tidigare. Sjukhuset i Ystad tvingas minska kostnaderna med 40 miljoner kronor. För att klarar de politiskt beslutade nerdragningarna planerar sjukvårdsdistriktet i sydöstra Skåne att i förtid lägga ner det ett år gamla rehabteamet i Ystad.

Annons

– En överenskommelse är gjord och ska absolut respekteras. Men vi är i en annan ekonomisk situation nu. Belastningen på akutintaget i Ystad har ökat det akuta uppdraget måste prioriteras, säger Gilbert Tribo.

Han utgår ifrån att Östen Malmqvist, sjukhusdirektör i Ystad, gjort nödvändiga anslyser inför beslutet att spara bort rehabteamet. Samtidigt menar han att bland annat ökningen av antalet anställda i storlek ungefär motsvarar det underskott som Regionen uppvisar i budgeten. Konstadsökningara ligger på mellan åtta och tio procent samtidigt som skatteintäkterna växer med två procent. Gilbert Tibro vill därför inte lova något nytt övervägande eller någon omprövning när det gäller rehabgruppens framtid.

Beslutet att inrätta teamet under tre år togs av den dåvarande distriktsnämnden i politisk enighet för två år sedan. Arbetet skedde i samarbete med tjänstemän och politiker på kommunal nivå. Region Skåne tog på sig huvudmannaskapet och arbetsgivaransvaret.

Statligt bidrag

Enligt överenskommelsen mellan kommunerna och Regionen skulle projektet pågå i tre år kosta 2,2 miljoner kronor årligen. 1,7 miljoner av den årliga kostnaden kom dessutom från ett statligt bidrag. Den nu aktuella besparingen ligger därmed på 500 000 kronor årligen. Drivande bakom projektet var Gertrud Ekman (s), sjukvårdspolitiker från Skurup.

– Det är absurt. Jag hoppas att majoriteten tar sitt förnuft till fånga. Det är förödande för våra kommunmedborgare. Dessutom är det samhällsekonomiskt kostnadseffektivt att behålla teamet, säger hon.

Gertrud Ekman anser sig också ha fått löfte från Henrik Hammar (m), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne, om att ta väl hand om de projekt som pågår i länet i samband med det politiska maktskiftet. Gertrud Ekman vill nu att rehabteamets framtid avgörs av sjukvårdspolitikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag tycker också det är konstigt att kommunerna inte har reagerat över detta eftersom man en gång ställt sig bakom satsningen. De borde vara intresserade av att det fungerar, säger hon.

Allehanda har förgäves sökt Henrik Hammar för en kommentar.

Robert Jönson

Annons

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons