Annons
Nyheter

Regnoväder bakom dåligt badvatten

Flera av de sydskånska badstränderna har återkommande problem med vattenkvaliteten den här sommaren. Det visar en granskning som Allehanda gjort.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2007
Grafik: Jessica Ziegerer och Per Nilsson (Allehanda).
Grafik: Jessica Ziegerer och Per Nilsson (Allehanda).Foto: Här hittar du badplatserna.

- Beroende på höga tal av koliforma bakterier har vi tre prover på raken med badvatten som varit tjänligt med anmärkning på alla badplatserna . Det kan bara bli spekulationer, men regnet gör att föroreningar för landytan sköljs ut med dagvattenbrunnarna och kommer på så vis ut i havet, säger Erik Torkelsson, hälsoinspektör på Skurups kommun.

Allt från fågelbajs till nedbrytning av annat biologiskt material sköljs ut i havet och påverkar de mätresultat som kommunerna regelbundet ska leverera in till Smittskyddsinstitutet. I vissa fall sköljs också avloppsvatten ut från sommarstugor eller mindre reningsverk som inte klarar de stora regnmängderna.

Annons

Kommunerna har levererat har rapporterat in otjänliga badvattenprover vid 46 allmänna badplatser sedan mitten av juli i år. Smuttsigt badvatten kommer från 29 kommuner och motsvarar därmed var tionde kommun. Smittskyddsinstitutet har inte analyser resultaten, men säger sig uppleva flera negativa prov än tidigare år.

Antalet tjänliga prover runt de sydskånska kusterna ser dock ut att öka allt eftersom regnet minskar i omfattning.

På Trelleborgs miljökontor hade hade man under gårdagen inte fått fram resultaten av de senaste badvattenproverna, som togs i måndags. Proverna för de fem badplatserna i Trelleborg har skickats in till ett laboratorium i Malmö.

Annika Hansson, miljöinspektör på Trelleborgs kommun, kan inte dra någon slutsats utifrån de senast tagna proverna eftersom de sammanställs tidigast i dag.

- Men man kan tänka sig att det intensiva regnet som drog fram över Skåne i söndags har påverkat resultatet, till det sämre, eftersom allt regnvatten som spolas ned i havet i regel höjer bakteriehalterna, säger Annika Hansson.

En sommar med mycket regn och svala temperaturer har samtidigt det goda med sig att algblomningen ännu så länge lyser med sin frånvaro. Algblomningen längs kusterna ökar med högre temperaturer och svaga vindar. Blåser det samtidigt frånlandsvind blir tillväxten inte lika kraftig som när det är varmt väder.

Robert Jönson

Johan Persson

Kolla själv kvaliteten på badvattnet http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons