Annons
Nyheter

Regionråden har blivit färre

När vänstermajoriteten efter förra valet tog över i Region Skåne bestämdes att antalet regionråd skulle minska från 13 till åtta. Detta som ett bidrag för att komma tillrätta med den dåliga ekonomin.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2004

Under förra året hade regionfullmäktige sammanlagt tolv sammanträdesdagar, vilket är två fler än 2002. Ett skäl är att nyvalda ledamöter och ersättare i fullmäktige och nämnder behövde extra utbildning. I år är det färre dagar, åtta, delvis för att spara pengar. Varje heldagsmöte med 149 ledamöter kostar cirka 700000 kronor. I summan ingår politikernas arvoden, ersättning för förlorad arbetsinkomst, resersättning, handlingar, annonsering etcetera. Under 2003 hade förtroendemannaorganisationen, politikerna och personal kring dem, 84 miljoner kronor att röra sig med genom regionbidrag och intäkter. Kostnaderna var 80,7 miljoner och det blev alltså 3,3 miljoner kronor över. 2001 och 2002 gick båda med underskott för den politiska organisationen. I kostnaderna för den politiska organisationen ingår arvoden med mera för regionfullmäktige, regionstyrelse, nämnder, övriga beredningar och utskott, samt centrala brukarråd. Där ingår personalkostnader för regionråd och politiska sekreterare, kostnader för central representation och "övriga omkostnader", inklusive pengar till partiernas parti- och utbildningsstöd. Kostnaderna på 80,7 miljoner kronor för politiken i Region Skåne är 0,4 procent av Region Skånes hela budget på drygt 20,5 miljarder kronor. Kostnaderna för Region Skånes koncernadministration, den centrala administrationen, slutade på knappt 259 miljoner kronor. Det är 37 miljoner mindre än vad som fanns i budget. De lägre kostnaderna beror bland annat på vakanta tjänster i samband med omorganisation, och vakanser på grund av anställningsstopp. Dessutom fanns utrednings- och utvecklingspengar som inte utnyttjades. Målsättningen att minska antalet medarbetare i koncernadministrationen med sex procent uppnåddes. 18,1 miljarder till vården Förra året fördelade Region Skåne drygt 20,5 miljarder kronor. Den allra största delen, nära 18,1 miljarder, rörde hälso- och sjukvård, tandvård, habilitering och hjälpmedel. 1,6 miljarder fördelades till regionstyrelsen, som i sin tur portionerade ut pengar till den politiska organisationen, till regionledningens administration, forskning och utveckling, kultur, avgift till landstingsförbundet, Södra regionvårdsnämnden, köpt ambulansverksamhet, marknadsföringsbolaget, stimpengar med mera. Drygt 800 miljoner kronor fanns för olika verksamheter inom regional utveckling. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons