Annons
Nyheter

Regionordförande kräver bättre sjösäkerhet

Efter oljeolyckan utanför Bornholm vänder sig nu regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) till borgmästare och styrande politiker i regioner runt Östersjön för att skapa en gemensam deklaration om sjösäkerhet.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2003

Bland annat föreslår han att regionerna kräver att samtliga nationer utarbetar säkerhetsstrategier som omfattar både nationell, regional och lokal nivå. Han vill också att man ska ställa större krav på transportens kvalitet och att innehållet i lasten måste rapporteras. Dessutom skulle han gärna se speciella rutter för farliga transporter med obligatorisk lotsning. Genom en gemensam deklaration hoppas han få både ländernas egna regeringarna och EU att reagera. Hans uppmaning är en reaktion på det brev som Bornholms regionråd skickade till den danska regeringen i förra veckan. I det brevet krävde regionrådet ökad övervakning och trafikreglering i Hammervandet mellan sydöstra Skåne och Bornholm efter oljeolyckan. Regionrådet anser också att det behövs mer statlig miljöberedskap på Bornholm. Därför kräver regionrådet att den danska regeringen tillsätter en arbetsgrupp med representanter för både statliga myndigheter och regionen. Arbetsgruppen skulle dra upp riktlinjer för att reglera fartygstrafiken och lägga fram konkreta förslag till hur man får bästa möjliga övervakning så att kollisioner kan förebyggas.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons