Annons
Nyheter

Regionen kräver avtal i alla kommuner

Regionpolitikerna vill att alla kommuner i Skåne ska ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men flera kommunpolitiker som sagt nej är själva regionpolitiker.
Nyheter • Publicerad 24 november 2009

KRISTIANSTAD. Region Skånes beredning för integration och mångfald tog i mitten av oktober initiativ till ett möte med Migrationsverket och alla skånska kommuner om varför så få skrivit avtal om ensamkommande flyktingbarn. 14 av de 33 kommunerna dök upp på mötet.

I januari ska en uppföljning hållas, och ordföranden för beredningen, regionrådet Rolf Tufvesson (KD) är övertygad om att många fler kommuner då har tecknat avtal.

Annons

– Jag tror inte att alla har haft klart för sig vad det är frågan om, sade han på en pressträff på tisdagen.

Han menar att informationen inte har gått fram om förutsättningarna för att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen. Staten överkompenserar kommuner som tar emot. Därför går det inte att av ekonomiska skäl säger nej, tycker Tufvesson, som ser stora fördelar med att ta emot de barn eller ungdomar som kommer hit.

– Det handlar inte om några problembarn. Det är barn som har en stark överlevnadsinstinkt, som vill studera och börja jobba.

Beredningens vice ordförande, Rikard Larsson (S) tycker att den skånska debatten kring ensamkommande flyktingbarn varit "förödande".

– Den bild som sprids är att skåningarna är dryga och kastar ur sig främlingsfientliga åsikter, men det tror jag inte är representativt för befolkningen.

Nu hoppas han att diskussionerna om flyktingbarnen i Hököpinge ska leda till något gott.

– Kanske kan Vellinge bidra med det positiva att det nu blir mycket mer tryck i frågan, även om det inte var meningen.

Inte ens Rolf Tufvessons och Rikard Larssons egna kommuner har avtal med Migrationsverket. Rikard Larssons hemkommun är Staffanstorp, där kommunstyrelsens ordförande är moderat regionpolitiker. I Helsingborg sitter Rolf Tufvessons eget parti i ledningen.

I debatten om Hököpinge har flera regionpolitiker haft huvudrollerna. Lars-Ingvar Ljungman är kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, men också Skånemoderaternas ordförande och högt uppsatt regionpolitiker. Det moderata regionrådet Pia Kinhult kritiserade honom öppet efter hans motstånd mot gruppboendet i Hököpinge. Ljungman har nu, efter att partiledningen lagt sig i, fått i uppdrag att se till att alla moderatstyrda kommuner i Skåne tecknar avtal.

Calle Sandstedt
Martina Glimberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons